Dolar
32.38
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,530.90
BTC/USDT
70,101.00
BIST 100
9,115.49
Dünya

Myanmar'da çatışmalar devam ediyor

Myanmar'ın kuzeydoğusundaki Şan eyaletinde etnik ayrılıkçı isyancıların güvenlik güçlerini hedef alan saldırılarında 15 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

12.05.2018 - Güncelleme : 12.05.2018
Myanmar'da çatışmalar devam ediyor

Ankara

YANGON 

Şan eyaleti hükümet sözcüsü Zaw Htay'ın sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, ayrılıkçı grup Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusunun (TNLA) Çin sınırındaki Muse kentinde sabah saatlerinde düzenlediği 3 ayrı saldırıda, aralarına sivillerin bulunduğu 15 kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin ise yaralandığını belirtti.

Saldırıların 2'sinin bölgedeki askeri üsleri, birinin ise bir köprü ve yakınındaki alışveriş merkezini hedef aldığı, militanların hafif silahların yanı sıra havan topu kullandığı kaydedildi.

Muse'deki bir hastanede çalışan Kızıl Haç görevlisi Nan Mwe Phown, hayatını kaybedenlerin 2'sinin kadın olduğunu, saldırıda polislerin ve sivillerin de zarar gördüğünü söyledi.

Askeri üslere düzenlenen saldırılardaki can kayıplarına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

TNLA, Şan eyaletinde daha fazla özerklik için hükümet güçleriyle çatışan bir düzineden fazla örgüt arasında yer alıyor.

Eyalette son aylarda güvenlik güçleri ile ayrılıkçı militanlar arasındaki çatışmalar yoğunlaştı. Çatışmalar yüzünden Çinli etnik azınlığa mensup binlerce kişi yurtlarını terk ederek komşu Kaçin eyaletine göç etmek zorunda bırakıldı.

Myanmar ordusu ülkenin farklı bölgelerinde etnik azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirilere hedef oluyor. Birleşmiş Milletler, ordu güçlerinin ülkenin güney batısındaki Arakan eyaletinde 700 binden fazla Müslüman'ın komşu Bangladeş'e sığınmasına yol açan operasyonlarını "etnik temizlik" olarak tanımlamıştı.

Öte yandan kuzeydeki Kaçin eyaletinde de ordu güçleri ile ayrılıkçı isyancılar arasındaki çatışmalar nedeniyle yerli Hristiyan Kaçin etnik topluluğuna mensup binlerce kişi yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştı.

Muhabir: Emre Aytekin


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.