Dolar
32.44
Euro
34.83
Altın
2,334.70
ETH/USDT
3,204.70
BTC/USDT
63,710.00
BIST 100
10,082.77
Dünya

Meksika Devlet Başkanı Obrador'dan, Ekvador'a "büyükelçilik baskını" tepkisi

Sinan Doğan  | 09.04.2024 - Güncelleme : 09.04.2024
Meksika Devlet Başkanı Obrador'dan, Ekvador'a "büyükelçilik baskını" tepkisi

Bogota

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Ekvador polisinin Meksika'nın Kito Büyükelçiliğine yaptığı baskına ilişkin, "Bu kararı alanların son derece düşüncesiz olduğu kanaatindeyim. Bu kararı verenler, kötü içgüdülere sahip." ifadesini kullandı.

Ulusal Saray'daki günlük basın toplantısında konuşan Obrador, 6 Nisan'daki büyükelçilik baskınına ilişkin açıklamada bulundu.

Obrador, "Bu hem ülkemizin egemenliğinin hem de uluslararası kanunların açık bir ihlalidir. Otoriter bir eylemdir. Bunu (Eski diktatör Şili Devlet Başkanı Augusto) Pinochet bile yapmaya cesaret edemedi." dedi.

Meksika Büyükelçiliğinin basılması kararının "berbat bir tavsiye" olduğunu belirten Obrador, "Bu kararı alanların son derece düşüncesiz olduğu kanaatindeyim. Bu kararı verenler, kötü içgüdülere sahip. Bunlar, asil ve kardeş Ekvador halkını sevmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Obrador, Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın, büyükelçiliğin basılması emrini vererek ülkesini ve halkını dünya çapında zor durumda bıraktığını söyledi.

Ekvador hükümetini sert sözlerle eleştiren Obrador, "Hükümetler, kapasiteleri yetersiz ve halk desteğine sahip olmadıkları zaman işte böyle pembe diziler yapmaya yelteniyorlar ve siyaset sanki onlara başka bir şeymiş gibi geliyor." diye konuştu.

Ekvador Devlet Başkanı Noboa, Meksika ile "karmaşık bir kriz" yaşadıklarını belirtti

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, Ekvador polisinin Meksika'nın Kito Büyükelçiliğine baskın düzenlemesine ilişkin, "Meksika ile benzeri görülmemiş karmaşık bir kriz yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Başkent Kito'daki Devlet Başkanlığı Sarayı'nda basın mensuplarına konuşan Noboa, 6 Nisan'daki büyükelçilik baskınına değindi.

Noboa, ulusal güvenliklerini korumak için "olağanüstü" bir karar almaları gerektiğini vurgulayarak, "Suçluların ve narko teröristlerin her türlü dokunulmazlığını reddeden bir anlayışı temsil ediyoruz. Meksika ile benzeri görülmemiş karmaşık bir kriz yaşıyoruz ve bunun farkındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Meksika ile yaşadıkları diplomatik krizi hatırlatan Noboa, "Yargı kararlarının müzakere edilmemesi şartıyla her türlü anlaşmazlığın çözümü için Meksika ile konuşmaya hazırız. Çok ciddi suçlardan hüküm giymiş birine siyasi sığınma verilmesine göz yumamazdık ve hukukun gereğini yerine getirdik." diye konuştu.

Noboa, Meksika'nın, eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'a "siyasi sığınma" vererek Karakas Anlaşması'nın 2. ve Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesini ihlal ettiği iddiasında bulundu.

Uluslararası hukukun tüm normlarına saygılı olduklarını belirten Noboa, Ekvador'un barış ve adalet ülkesi olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Ekvador polisi, eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için Aralık 2022'den bu yana kaldığı Meksika'nın Kito Büyükelçiliğine baskın yapmıştı.

Büyükelçiliğin Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, gazetecilere açıklamasında, Ekvador polisinin içeriye zorla girdiğini ve personele saldırdığını belirtmişti.

Meksika Devlet Başkanı Obrador, yasal yollara başvurulması için Dışişleri Bakanına talimat verdiğini kaydederek, "Bu, uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin açık bir ihlalidir. Ekvador hükümetiyle diplomatik ilişkilerin derhal askıya alınması için talimatımı verdim." ifadelerini kullanmıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.