
Yunan hükümeti kamuda yeniden yapılanma çerçevesinde devlet memurlarının sayısını azaltıp maaşlarda önemli kesintiler yapacak.***
ATİNA
Yunanistan İdari Reformlar Bakanı Dimitris Reppas, hükümetin devletin yapısında önemli değişiklikler yapma hazırlığı içerisinde bulunduğunu belirterek, kamu kuruluşlarında on binlerce istihdamın iptal edileceğini ve 30 bin çalışanın ''iş yedeğine'' alınacağını açıkladı.
Reppas basına yaptığı açıklamada, nihai amacın, bakanlıkların karar yetkilerini muhafaza ederek, yürütme yetkilerini aşamalı olarak adem-i merkeziyetçi idareye, ya da yerel yönetime aktarılması olduğunu belirterek, bu konudaki çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini bildirdi.
Kamuda 6,3 milyar avro'luk tasarruf planı
Yunan hükümeti, mali krizle mücadele temelinde, tasarruf amacıyla kamu kuruluşlarındaki yeniden yapılanma çerçevesinde, devlet memurlarının sayısını azaltıp maaşlarda önemli kesintiler yaparak, harcamaları 6,3 milyar avro azaltmayı planlıyor.
Yeni hazırlanan yasal düzenleme, 2011 yılından itibaren devlet memurlarına verilen ek ödemelerde, bölüm müdürleri ve daire amirlerine yapılan makam ödemelerinin dışında, kesintiler yapılarak, eşit maaş sistemi uygulanmasını öngörüyor.
İş yedeği kavramı
Bu çerçevede hazırlanan yeni ücret çizelgesine göre, Yunanistan'da yaklaşık 300 bin devlet memurundan 180 bini iş yedeğine alınarak, ilk aşamada bunlardan 14 bini işten çıkarılacak. Diğerleri ise 12 ay süreyle herhangi bir ek ödeme olmadan sadece maşlarının yüzde 60'ını alarak başka yerlerde istihdam edilmeleri için değerlendirmeye tabi tutulacak. Devlet İstihdam Kurulu tarafından olumsuz yönde değerlendirilenlerin memurluk statüsüne son verilecek.
Ayrıca, devlet daireleri ve kamu çalışanlarının maaşlarından yeni oluşturulan işsizlikle mücadele fonu için yüzde 2, yardımlaşma kasası için de yüzde 1 oranında kesinti yapılması öngörülüyor. Bunun yanısıra, kıdem tazminatlarında da devlet memurlarından yüzde 10, kamu çalışanlarından yüzde 15 oranında kesinti yapılması öngörülüyor.
Yasal düzenlemede ayrıca, emekli maaşlarında da kesintiler yapılmasının öngörüldüğü bildiriliyor. Buna göre, memurların emekli maaşlarında, en az 142 avro olmak üzere, çalışma yıllarına ve ödenen maaşın büyüklüğüne göre, yüzde 60-70'e varan kesintiler yapılılacak.