
BM Genel Sekreteri Ban 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.***
ANKARA
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun mesajında, Filistinli ve İsrailli liderleri cesurca davranmaya ve hem Filistinli hem de İsrailli çocuklara daha güzel bir gelecek sağlanması için iki devletli çözüme doğru kararlı adımlar atmaya çağırdı.
Ban, "Böyle bir çözüm, 1967 yılında başlayan işgalin sona ermesi ve meşru güvenlik endişelerinin giderilmesi ile sağlanabilir. Kudüs görüşmeler sonucu iki devletin başkenti olarak çıkmalı, kutsal mekanlar tüm tarafların kabul göreceği şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca, bölgenin dört bir yanına savrulmuş Filistinli mülteciler sorununa da bir çözüm içermelidir" ifadesini kullandı.
Genel Sekreter mesajında, "Filistin yönetimi, bir Filistin devleti kurulacak olursa, kurumsal olarak yönetimi sağlayabilecek bir konumda bulunuyor. Bu çabalar devam etmeli ve desteklenmelidir" dedi.
Ban, bu bağlamda, Filistin yönetimine ait gümrük vergi ve harçlarının İsrail tarafından dondurulmuş olmasının, sağlanan ilerlemeye gölge düşürme ihtimali taşıdığını belirterek, bu gelirlerin vakit geçirilmeksizin transfer edilmesinin gerekliliğinin altını çizdi.
"Filistinlileri aralarındaki bölünmüşlüğü sona erdirmeli"
Filistinlileri, aralarındaki bölünmüşlüğü, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün taahhütleri ve Ortadoğu Dörtlüsü ve Arap Barış Girişimi yaklaşımları doğrultusunda sona erdirmeye çağırdığını belirten Ban, Devlet Başkanı Abbas'ın Mayıs ayında hem başkanlık hem de meclis üyeliği seçimlerine kadar bir geçiş dönemi hükümeti kurma çabalarının farkında olduğunu, Filistin'in bütününün görüşmeler sonucu ortaya çıkacak iki devletli çözüme destek vermesi ve Gazze ve Batı Şeria'da bir Filistin devleti kurulmasının temelinin teşkil ettiğini kaydetti.
Ban, BM'nin Gazze halkına olan desteğini kararlı bir şekilde sürdürmeye ve 1890 sayılı Güvenlik Konseyi kararının tüm yönleriyle uygulanmasına kararlılıkla devam ettiğini belirtti.