Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,206.55
ETH/USDT
3,587.60
BTC/USDT
70,966.00
BIST 100
9,049.67
Dünya, arşiv

İsrail Türkiye'den özür diledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür diledi.

22.03.2013 - Güncelleme : 22.03.2013
İsrail Türkiye'den özür diledi

KUDÜS

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediği bildirildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün görüştüğü belirtildi ve liderlerin, ''büyükelçilerin yeniden atanması, Türkiye'de İsrail askerlerine karşı açılan davaların iptal edilmesi gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda uzlaştığı'' ifadelerine yer verildi.

Tazminat sözü

Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdiğinin belirtildiği açıklamada, İsrail Başbakanı'nın ''trajik sonuçların'' kasti olmadığını, İsrail'in yaptığı soruşturmaya göre saldırıda ''operasyonel hatalar'' olduğunu söylediği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in ''pişmanlığını ifade ettiği'' ve tazminat ödeme sözü verdiği de belirtildi.

Netanyahu açıklamada, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak can kayıplarına yol açmış olabilecek her türlü hatadan dolayı Türk halkından özür diledi.

Gazze'ye yönelik sınırlamalar

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze dahil Filistin topraklarındaki sivillerin hareketine ilişkin bazı sınırlamaların zaten kaldırıldığını ifade ederek, sükunet korundukça bu durumun devam edeceğini kaydetti.

Teknik çalışmalar haftaya yapılacak

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi konusunda gelinen süreci AA muhabirine değerlendirdi. 

Palmor, şunları söyledi:
"Dini Şabat tatili olması nedeniyle normalde tahmin edersiniz konuşamam ancak şu anda acil bir durum sözkonusu, o nedenle ajansınıza açıklama yapıyorum. Öncelikle bu konu Obama ziyareti sırasında çözüldü. Obama'ya İsrail olarak da Türkiye olarak da çok şey borçluyuz. Süreci o taşıdı. Başbakanların açıklamaları özür ve tazminatta anlaşılması sonrası sürecin bundan sonrasına diplomatlar dahil olarak önümüzdeki hafta hemen teknik çalışmalar yapılacak. İsrail'de bir haftalık dini tatil başlamasına rağmen süreç durmayacak, işleyecek. Henüz bizim diplomatlarımız mı Ankara'ya gider, yoksa başka bir yerde mi görüşülür Ankara ile görüşüp karar verilir. Görüşmeler sonrasında tazminat konusu sonuçlanacak."

Obama da görüşmeye dahil oldu

Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi, Obama'nın İsrail'den ayrılışından hemen önce havaalanında düzenlendi ve yaklaşık yarım saat sürdü.

Yetkili, görüşmeye bir ara Obama'nın da dahil olduğu bilgisini verdi.

Yetkili, bu gelişmeyi, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi doğrultusunda ''ilk adım'' olarak niteledi.

Obama: "Telefon görüşmesinin zamanlaması iyiydi" 

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in Türkiye'den özür dilediği, Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinin zamanlamasının iyi olduğunu söyledi.

Obama, Ürdün'ün başkenti Amman'da Kral Abdullah ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, uzun zamandır Türkiye ile İsrail arasındaki iyi ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, böylece iki ülkenin ortak çıkarlarının peşine düşebilmesinin önemli olduğunu hissettiğini söyledi. 

ABD Başkanı, Türkiye ve İsrail'in, bölgesel güvenlik ve diğer meseleler üzerinde birlikte çalışabilmek için her konuda hemfikir olmak zorunda olmadıklarını da kaydetti.

NATO ve AB memnun

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bölgesel diyalog ve istikrarı ve uluslararası işbirliğini ileriye götürecek bu önemli adımı memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann da "Bu olumlu adımla ilgili haberlerden çok memnun olduk. Türkiye ve İsrail AB'nin önemli ortaklarıdır ve ilişkilerinin iyileşmesi Ortadoğu'da barış ve güvenlik görmek isteyen herkesin çıkarınadır" diye konuştu.

Özür ABD basınında geniş yankı buldu

CNN televizyonu, gelişmeyi son dakika olarak duyururken, İsrail'in özrü, birçok gazetenin internet sitesinde de manşet haberler arasında yer aldı.

CNN'in haberinde, Erdoğan-Netanyahu telefon görüşmesinin, Netanyahu'nun, İsrail'den ayrılışının hemen öncesinde ABD Başkanı Barack Obama ile Ben Gurion Uluslararası havaalanında yaptığı görüşme sırasında düzenlendiği belirtildi.

Washington Post gazetesi de, gelişmeyi internet sitesinin ilk sırasına yerleştirdi. Gazete, Obama'nın, Erdoğan ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesini organize ederek, İsrail'den, ''yıllardır barıştırmaya çalıştığı iki bölgesel gücü bir araya getirdikten'' sonra ayrıldığını yazdı.

Los Angeles Times gazetesinin haberinde de, Netanyahu'nun, Obama'nın yanında Türkiye'den özür dilemesinin, iki eski müttefik arasında diplomatik ilişkilerin tekrar normale dönmesinin yolunu açtığı kaydedildi.

USA Today de, konuyla ilgili haberinde, İsrail Başbakanı'nın, Obama'nın çağrısı üzerine Türkiye'den özür dilediğine işaret edilerek, görüşmeyi Obama'nın ayarladığına ve görüşme yapılırken de Netanyahu'nun yanında olduğuna değinildi.

Alman medyası: "Obama beklenmedik bir iş yaptı"
 
İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi Alman medyasında da geniş yer aldı.
Die Welt gazetesi haberi, internet sitesinde, ''Netanyahu Mavi Marmara’da ölenler için özür diledi'' şeklinde duyurdu. Haberde, İsrail Başbakanı'nın Gazze'ye giden yardım filosuna yapılan baskın sırasında 9 Türk aktivistin öldürülmesinden dolayı Türkiye’den özür dilediğine dikkati çekildi ve telefon görüşmesini ABD Başkanı Barack Obama'nın organize ettiği belirtildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın