Dolar
32.20
Euro
34.99
Altın
2,433.05
ETH/USDT
3,142.30
BTC/USDT
68,652.00
BIST 100
10,739.57
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Gazze saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı, 23 bin 357'ye yükseldi

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda, öldürülen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 147 artarak, 23 bin 357'ye ulaştı.

Ekip  | 10.01.2024 - Güncelleme : 10.01.2024
İsrail'in Gazze saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı, 23 bin 357'ye yükseldi

Gazze,Kudüs

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 96 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda, son 24 saatte 147 Filistinliyi öldürdüğü ve 243 kişiyi yaraladığı belirtildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte "14 katliam" gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 23 bin 357'ye, yaralananların sayısının ise 59 bin 410'a çıktığı aktarıldı.

Yaralıların bir kısmının hala enkaz altında ya da yol kenarlarında olduğu; ambulans ve sivil savunma ekiplerinin ise onlara ulaşamadığı kaydedildi.

İsrail güçleri Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda 13 kişiyi yaraladı 

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçleri Batı Şeria'nın Nablus, Tulkerim, Cenin, Eriha, Ramallah, El-Bire, Beytüllahim ve El Halil kentlerinde Filistinlilerin evlerine baskınlar düzenledi.

Nablus kentine dört bir koldan giren İsrail güçleri, kentteki yüksek binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirdi.

İsrail güçlerinin kente takviye birlikler gönderdiğini aktaran görgü tanıkları, Eski Şehir bölgesinde zaman zaman silah ve patlama sesleri duyduklarını, bazı evlerin ise ablukaya alındığını söyledi.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin, Nablus kentine düzenlediği baskında yaralanan 13 kişiye ekiplerin müdahale ettiği kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu Filistinlilerin çoğunun gerçek mermi ile yaralandığı, bazılarının ise darbedildiği bilgisi verildi.

Cenin kenti ve Cenin Mülteci Kampı'nda İsrail güçlerinin yaklaşık 8 saat süren baskını sırasında silahlı çatışma ve patlamalar yaşandığı kaydedildi.

İsrail güçlerinin kamptaki bazı cadde ve sokakları buldozerlerle kazdığı, Filistinlilere ait bazı evlere baskınlar düzenlediği, mülklerine zarar verdiği ve çok sayıda kişiyi sorguladığı aktarıldı.

İsrail güçleri ayrıca Tulkerim, Eriha, Beytüllahim, Ramallah, El-Bire ve El Halil kentleri ile bazı mülteci kamplarına da benzer şekilde baskınlar düzenledi.

İsrail, Batı Şeria'da sağlık merkezine baskın düzenleyerek, ekipmanları tahrip etti 

Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın güneyinde Beytüllahim kentinde Er-Reşade Sağlık Merkezine baskın düzenlediğini belirtti.

İsrail güçlerinin sağlık merkezindeki ekipmanları ve hasta kayıtlarını tahrip ettiğini ifade eden Keyle, bunu "barbarca bir eylem" olarak nitelendirdi.

Keyle, genel sağlık hizmetlerinin yanı sıra kadın, anne ve çocuklara yönelik takip ve laboratuvar tetkiklerinin yapıldığı merkezde 3 binden fazla kişinin hizmet aldığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Örgütüne, bu baskına ilişkin mesaj gönderdiğini aktaran Keyle, uluslararası hukuk gereğince sağlık merkezlerinin korunması için acilen devreye girilmesi çağrısında bulunduğunu paylaştı.

İsrail tarafından baskına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

İsrail güçleri Batı Şeria'da 26 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Filistin Esir İşleri Heyetinden konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail güçlerinin Batı Şeria'da dünden bu yana 26 Filistinliyi gözaltına aldığı kaydedildi.

Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te "evlerinde veya askeri kontrol noktalarında gözaltına alınanlar ile baskı altında teslim olmaya zorlananlar ve alıkonulanlar dahil" toplam gözaltı sayısının 5 bin 780'e ulaştığı ifade edildi.

Söz konusu iki kurumun yıllık raporuna göre, Aralık 2023 sonu itibarıyla, İsrail'deki hapishaneler ile tutukevlerindeki Filistinlilerin sayısı 80'den fazlası kadın olmak üzere yaklaşık 8 bin 800'e yükselmişti.

İsrail güçlerinin, Gazze'ye saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarında artış yaşanıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 341 Filistinli öldürüldü.

İsrailli Bakan'dan "Suriye ve Ukrayna gibi" Gazzelilerin de göç ettirilmesi tehdidi

İsrail'in aşırı sağçı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Uluslararası toplumun Suriye ve Ukraynalı mültecilere yaptığı gibi biz de Gazze'nin kapılarının gönüllü göç için mültecilere açılması noktasında çalışacağız." ifadesini kullandı.

Smotrich, daha önceki açıklamalarında da Gazze'deki Filistinlilerin gönüllü olarak başka ülkelere göç etmesinin "doğru insani çözüm" olduğunu iddia etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarına devam ettiği Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere bölgeden ayrılmaları için baskı yapılmaması gerektiğini söylemişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşmeye değinen Blinken, "Bugünkü toplantılarda, Filistinli sivillerin şartlar izin verdiğinde evlerine dönebilmeleri gerektiği konusunda gayet açıktım. (Filistinlilere) Gazze'den ayrılmaları için baskı yapılmamalı." demişti.

İsrailli milletvekili "soykırım" davası öncesinde "Gazze'nin yakılması çağrısını" yineledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi milletvekili Nissim Vaturi, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'e karşı açılan "soykırım" davası kapsamında görülecek duruşmadan bir gün önce Hakol Baramah Radyosuna yaptığı açıklamada, "Gazze'nin yakılması gerektiği" çağrısını tekrarladı.

Haaretz gazetesinde yer alan habere göre Vaturi, "Sözlerimin arkasındayım. İsrail askerlerinin zarar görmesindense binaların yakılıp yıkılması daha iyi." ifadesini kullandı.

Vaturi, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 1 milyon 900 bin kişiyi yerinden edebildiklerini ve geride 100 bin kişinin kaldığını belirterek, "Şu anda orada tek bir masum kişinin bulunduğunu düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

Vaturi ayrıca Güney Afrika'nın UAD'da İsrail'e karşı açtığı soykırım davasını ise "Lahey'de yargılanma onuruna sahip olduğumuz için minnettarız" sözleriyle küçümsedi.

İsrailli milletvekili Vaturi, aralık ayında X platformundan yaptığı açıklamada, "Gazze'nin derhal yakılması gerektiğini" savunmuştu. Vaturi'nin ifadesi tepkiyle karşılanmıştı.

İsrail ordusu: Son 24 saatte Gazze'de 17 asker yaralandı

İsrail ordusunun internet sayfasında yer alan açıklamada, Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana yaralanan asker sayısına ilişkin bilgi verildi.

Buna göre, son 24 saatte Gazze'deki çatışmalarda 17 asker ve subay yaralandı.

İsrail ordusunda 7 Ekim'den bu yana yaralanan subay ve asker sayısı 1076'sı 27 Ekim'den beri devam eden çatışmalarda olmak üzere 2 bin 482'ye yükseldi.

Askerlerin 383'ünün ağır yaralandığı bilgisi verilirken, 40'ının durumu kritik olmak üzere 426 İsrail askerinin hastanelerde tedavi görmeye devam ettiği kaydedildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 186'sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 520 askerinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın