Dünya

Irak'ta genel seçimler yapıldı

Irak'ta ekonomik, siyasi ve güvenlik sorunlarının gölgesinde yapılan genel seçimlerde oy verme işlemi tamamlandı. Katılım oranının yüzde 44,5 olduğu açıklanan seçimlerle ilgili bazı siyasi partiler "hile yapıldığı" iddiasında bulundu.

Haydar Hadi  | 12.05.2018 - Güncelleme : 13.05.2018
Irak'ta genel seçimler yapıldı

Baghdad

BAĞDAT/ERBİL

Irak, terör örgütü DEAŞ'tan sonra 5. kez gerçekleştirilen genel seçimlere, ekonomik kriz, evine dönemeyen binlerce sığınmacı, siyasi kutuplaşma ve güvenlik sorununun gölgesinde gitti.

Başkent Bağdat'ın yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve ülkenin diğer kentlerinde kurulan seçim merkezleri sabah erken saatlerde kapılarını seçmene açtı.

Oy verme işleminin parmak iziyle yapılması ve elektronik düzlemde gerçekleşmesi nedeniyle, seçmenler sürecin uzayacağını göz önünde bulundurarak erkenden sandık başına gitti.

Irak Başbakanı İbadi doğduğu bölge Karrada’da oyunu kullandı 

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, korunaklı Yeşil Bölge’de oyunu kullanan devlet yetkililerin aksine, doğduğu bölge Karrada’da bir seçim merkezine giderek vatandaşlık görevini yerine getirdi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da Yeşil Bölge’de oyunu kullandıktan sonra, “Seçimlerin tüm Irak halkına hayırlı olmasını ve başarılı bir seçim olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı. 

Sandıklar 18.00'de kapandı

Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, ülke genelinde sabah saat 07.00'de başlayan oy kullanma işleminin 18:00 itibariyle sona erdiğini, seçim sandıklarının kapandığı bildirdi.

Başkent Bağdat'ta yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan seçimlere katılımın düşük olduğu gözlemlendi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentlerinde de seçime katılımın istenilen düzeyde olmadığı ifade edildi.

Irak'ta seçim sandıkları kapandı
Irak'ta genel seçimler için oy kullanma süresi sona erdi. Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde sabah saat 07.00'de başlayan oy kullanma işleminin 18:00 itibariyle sona erdiği, seçim sandıklarının kapandığı belirtildi. Irak'ın Kerkük kentindeki El Kindi İlkokulu'nda oy verme işlemi, elektronik sandıkların kapanmasıyla sona erdi. ( Ali Mukarrem Garip - Anadolu Ajansı )
12.05.2018 Ali Mukarrem Garip
1 / 23

Katılım oranı düşük kaldı

Irak'ta yapılan genel seçimlere katılım oranının yüzde 44,5 olduğu bildirildi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki seçime katılım oranın yüzde 44,52 olduğunu belirtildi.

Seçimlerin resmi sonucunun ise yarın ya da bir sonraki gün açıklanacağı aktarıldı.

Kerkük'te Türkmenlere karşı seçim hilesi iddiasının da yasal yollardan takip edileceği ifade edildi.

Türkmenlerin yoğun yaşadığı Kerkük'te ise durumun biraz daha iyi olduğu, özellikle Türkmenlerin sandıklara ilgisinin yer yer yüksek olduğu belirtildi.

Düşük katılım Başbakan Haydar el-İbadi'yi araç ve uçak seferlerine konulan yasağı kaldırmaya yöneltti. İbadi, sandıklar kapanmadan yaklaşık 5 saat önce araç dolaşımı ve uçak seferlerini serbest bıraktı.

Irak'taki elektronik seçim hacklendi iddiası

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefet çatısında yer alan Goran (Değişim) Hareketi, ülkede genel seçimler için kullanılan elektronik sistemin hacklendiğini iddia etti.

Seçimlerde hile yapıldığını iddia eden siyasi parti sayısı artıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), elektronik seçim sisteminde hile yapılıp hacklendiğini iddia eden siyasi parti sayısı artmaya başladı. 

IKBY'de muhalefet cephesinde yer alan Goran (Değişim) Hareketi'nden sonra seçimlere hile karıştırıldığı iddiası, Dr. Berhem Salih başkanlığındaki Demokrasi ve Adalet için Koalisyon ve IKBY'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi'nden (Yekgirtu) geldi.

Kerkük’te Türkmenlerden seçim protestosu

Irak'ın Kerkük kentinde Türkmenler, seçimlere hile karıştırıldığı iddialarını protesto etti.

Türkmenler, yoğun olarak bulundukları ve oy kullandıkları bölgelerdeki oylarının Kürt partilerine kaydırıldığını söylüyor.

Seçim hilesine karşı binlerce Türkmen, Kerkük'teki seçim komiserliği önüde toplandı.

Türkmenlerin yoğun yaşadığı Kerkük'e bağlı Dakuk ve Altunköprü'de de Türkmenler aynı gerekçeyle protestolarda bulundu.

Kerkük Polis Dairesi Basın Sorumlusu Afrasyav Kamil AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sandıkların kapanmasının ardından gelen ilk resmi olmayan seçim sonuçlarıyla birlikte hile yapıldığı anlaşıldığı için Türkmenlerin protestosu başladı." dedi.

Türkmen protestocular, Bağdat hükümetinin de olaya müdahil olmasını istedi.

Goran parti merkezine saldırı

Süleymaniye kent merkezindeki Goran Hareketi'nin parti merkezine, Demokrasi ve Adalet için Koalisyon, Kürdistan İslami Birlik Partisi ve İslami Toplum Partisi'nin dörtlü toplantı gerçekleştirdiği sırada kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce ağır silahlarla ateş açıldı.

AA muhabirinin bildirdiğine göre, saldırganlar Goran Hareketi'nin parti binasına ateş açtıktan sonra bölgeden uzaklaşırken, olay yerinde gerginlik devam ediyor. 

Goran Hareketi'nin televizyonu KNN ise, parti binasına saldırıların, seçime hile karıştıran Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) İstihbarat Sorumlusu Lahur Şeyh Cengi'ye ait olduğunu ileri sürdü. 

Silahlı saldırının ardından Goran'ın çağrısı üzerine çok sayıda sempatizan parti binası önünde bir araya gelmeye başladı. 

KDP de Süleymaniye'deki elektronik seçim sonuçlarını reddetti 

Eski IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Konseyi Üyesi Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Süleymaniye vilayetinde yapılan elektronik seçimlere hile karıştırıldığını iddia ederek, oyların elle tek tek sayılmasını talep ettiklerini açıkladı.

Neçirvan Barzani'den sükunet çağrısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ise genel seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla Süleymaniye'de meydana gelen gerginliğin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. 

Barzani'nin ofisinden yapılan sükunet çağrısında, şu ifadelere yer verildi:

"Süleymaniye kentinin güvenlik istikrarının hedef alınmasından çok endişeliyiz. Bu yüzden siyasi partilerin binalarına yapılan silahlı saldırıların ivedi bir şekilde sona ermesi ve güvenlik güçleri de sorumluluklarını yerine getirip, tüm parti binalarını korumalıdır."

İngiltere Irak'taki seçimleri kutladı

İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Burt, Irak'ta bugün yapılan genel seçime ilişkin açıklamada bulundu.

Bugünün Irak için "tarihi bir gün" olduğunu belirten Burt, "Başarılı bir başka seçimin daha gerçekleşmesinden dolayı Irak halkını kutluyorum." ifadesini kullandı.

Muhabir: Haydar Hadi, İdris Okuducu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.