Dolar
32.38
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.80
BTC/USDT
70,862.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

İngiltere'den "fiber optik casusluk"

Daily Telegraph gazetesi, İngiltere'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelere uzanan fiber optik kablolarla izlemeler yaptığını yazdı.

06.11.2013 - Güncelleme : 06.11.2013
İngiltere'den "fiber optik casusluk"

LONDRA

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İngiltere'nin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelere uzanan fiber optik kablolarla casusluk faaliyetleri yürüttüğünü yazdı.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayandırılan haberde, "İngiliz hükümetine bağlı iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ ajanlarının, Kıbrıs'tan Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'ya uzanan 14 denizaltı kablosuyla, 10 milyonlarca e-postayı, telefon görüşmesini, mesajı ve internet iletişimini izlediği ve dinlediği iddia edildi" ifadesi yer aldı.

İngiltere'nin Kıbrıs'ın doğusundaki Dikelya Üssü'nde bulunan Ay Nikola'daki istasyondan dinlemeler yaptığını aktaran gazete, uydu antenlerinin üzerinde olduğu dinleme istasyonunun "Google Earth" uygulamasında yer alan uydu fotoğraflarından da rahatlıkla görülebildiğini bildirdi.

Haberde, "İngiltere'nin yıllardır bilinen Kıbrıs'taki üssünü, Akdeniz ve Ortadoğu'daki yabancı ülkeler ve kişilerle, ayrıca ticari kuruluşlar, büyükelçilikler ve BM ajanslarıyla ilgili casusluk faaliyetleri yürütmek için kullanabildiği" kaydedildi.

Haberin bir kısmı da İtalya'daki haftalık haber dergisi L'Espresso'nun, Snowden'ın sızdırdığı belgelerle ilgili haberine dayandırıldı. Daily Telegraph İtalyan dergisinin, "Denizaltı kablo haritaları, Kıbrıs'ı birçok fiber optik kablo için 'liman' olarak gösteriyor. Bu da Kıbrıs'ı Doğu Akdeniz ve Ortadoğu için doğal bir casusluk merkezi yapıyor" ifadelerine yer verdi.
İtalyan dergisinin ayrıca, "Birkaç kablo Kıbrıs'ı, İngiliz ve Amerikan casusluk faaliyetlerinin aşikar hedeflerinden İsrali ve Suriye ile bağlıyor. Diğer kablolar Kıbrıs'tan Lübnan, Mısır, Türkiye, Yunanistan ve İtalya'ya uzanıyor" bilgisini aktardığı kaydedildi.

Snowden'ın belgelerini gören bir diğer yayın kuruluşu Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin ise, Amerikan ajanlarının da İngiltere'nin Kıbrıs'taki üssünde bulunduğunu bildirdiği ifade edildi. Ancak Amerikan ajanlarının "turist" gibi giyinmek zorunda oldukları, çünkü İngiltere'nin Güney Kıbrıs'a sadece İngilizlerin dinleme üssünde çalışacağı konusunda taahhüdde bulunduğu ifade edlidi.

Gazete, bu iddialara İngiliz istihbarat kurumu GCHQ'nun yanıtının her zamanki gibi olduğunu, "istihbarat konularında yorum yapılamayacağını" bildirdiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın