Dolar
32.56
Euro
34.79
Altın
2,325.94
ETH/USDT
3,182.10
BTC/USDT
64,788.00
BIST 100
9,722.09
Dünya, arşiv

IKBY Kobani'ye 200 Peşmerge gönderiyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye (Ayn el Arap) ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 Peşmergenin gönderileceği bildirildi.

22.10.2014 - Güncelleme : 22.10.2014
IKBY Kobani'ye 200 Peşmerge gönderiyor

ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, Suriye’nin Kobani ilçesine (Ayn el Arap) Peşmerge gönderilmesini oy birliğiyle kabul etti.

IKBY'nin ilk etapta Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye (Ayn el Arap) ağır silahlarla donatılmış 200 Peşmerge göndereceği bildirildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, Peşmergenin Kobani’ye gönderilmesi teklifini, milletvekillerinin oylamasına sundu. Oturuma katılan milletvekilleri söz konusu teklife oy birliğiyle destek verdi.

Parlamento Başkanı Sadık, Peşmergenin, "terörizme karşı oluşan uluslararası koalisyonun bir parçası olarak" Kobani'ye gideceğini belirtti. 

Peşmerge ilk defa bölge dışına çıkıyor

Peşmergenin ilk kez bölge dışına çıkacağını aktaran Sadık, şöyle konuştu:

"Peşmerge, ilk defa bütün partilerin desteğiyle Kürdistan bölgesinin dışına gönderiliyor. Bu, dünyanın güvenliğini sağlamak için atılmış bir adımdır. YPG ve diğer Kürt grupları, Kobani’de kahramanca bir mücadele veriyor. Peşmergeyi, YPG ile aynı safta çatışmak üzere gönderiyoruz. Bugün halkımız için tarihi bir gün. Cephelerde savaşan bütün kahramanlarımızı selamlıyoruz."

Türkiye'ye teşekkür

IKBY Parlamentosu'ndaki 5 Türkmen milletvekili adına söz alan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Peşmergenin Kobani'ye geçişini kabul eden Türkiye'ye teşekkür etti. Maruf, bu kararın Türkiye-IKBY ilişkilerini daha iyi bir duruma getireceğini ifade etti.

Parlamentoda konuşmaların ardından "şehitler için" bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve IKBY'nin "milli marşı" olarak kabul edilen "Ey Rakip" okundu.

Bu arada Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Parlamento çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçlerimiz ihtiyaç duyulan silahlarla Rojava’ya gidecektir" dedi. Kadir, "Kaç Peşmerge gidecek" sorusuna, "Uygun görülen sayıda Peşmerge, ihtiyaç duyulan silahlarla Kobani'ye gönderilecek" cevabını verdi.

IKBY Parlamentosu’nun kapalı oturumuna katılan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Oturumda, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 Peşmergenin Kobani’ye gönderileceğini söyledi. Bakan, Peşmergenin Silopi-Nusaybin ve Suruç güzergahından Kobani’ye geçeceğini belirtti" dedi.

Bakan Kadir'in, "Barzani'nin talebi ve Türkiye'nin desteğiyle Peşmerge Suriye'ye gidiyor. Suriyeli Kürt partileri, daha çok ağır silah istiyor. Halkımızın isteği üzerine Peşmergeyi bölgeye gönderiyoruz" dediğini aktaran Maruf, "Irak'ta 1960'tan sonra ilk defa asker ülke dışına çıkıyor. Bu da Peşmergeye nasip oldu" ifadelerini kullandı. 

Maruf, parlamentonun ikinci oturumunda Peşmergenin Kobani'ye gönderilmesine ilişkin oylama yapılacağını söyledi. 

"Peşmerge ağır silahlarla gidecek"

Irak Türkmen Değişim Listesi Milletvekili Muhammed İlhanlı ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kobani’ye gönderilecek yaklaşık 200 Peşmerge, ağır silahlarla gidecek ve ağır silah kullanacak. Daha çok manevi ve lojistik bir destek olacak" dedi.

Peşmergenin, Türkiye üzerinden Kobani’ye geçeceğini ifade eden İlhanlı, "Batı ülkelerinden gelen yeni silahların bir kısmı, bu Peşmergelerle bölgeye gönderilecek. Terör örgütü IŞİD’e karşı savaşan Halk Savunma Birlikleri (YPG) bu silahları kullanamıyor. Peşmerge, ağır silah kullanmak suretiyle YPG’ye destek verecek" diye konuştu.

 İlhanlı, parlamentodaki kapalı oturumda konuşan Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir'in, "Mesut Barzani, başından beri Türkiye ve ABD ile sürekli irtibatta. Peşmerge, bölgeye gitmeye hazır" şeklindeki sözlerini de aktardı.

Koalisyon güçleri IŞİD hedeflerini bombaladı

Öte yandan, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Halep'e bağlı Kobani'deki (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD hedeflerini bombaladı.

IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar Kobani'nin kuzeydoğu kesiminde yoğunlaştı. Terör örgütünün, Kürt gruplara ait hedeflere havan atışı gerçekleştirdiği görüldü. Sokak çatışmalarının şiddetlendiği ilçede, Kürt grupların sık sık mevzi değiştirmesi dikkat çekti.

Gün boyu keşif uçuşu yapan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları ise Kobani'nin doğusundaki IŞİD mevzilerini bombaladı.

AP Genel Kurulu'nda Kobani'deki son durum tartışıldı

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda "Kobani'deki son durum ve IŞİD terör örgütü tehlikesi konulu oturum düzenlendi.

Oturumda Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton adına konuşan İtalya'nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Benedetto Della Vedova, "IŞİD'le mücadeleye ilişkin ne kadar ciddi olduğumuzu göstermenin zamanı geldi" dedi.

IŞİD'in bölgede demokratik reformların yapılmasını sistematik bir şekilde engellediğini vurgulayan Vedova, örgütün insan hakları ihlallerinde bulunduğunu belirtti. Çek parlamenter Pavel Telicka ise Ashton'un AP'de konuşma yapmak yerine başka bir temsilci göndermesini "yüz karası" olarak nitelendirdi. 

Romanyalı parlamenter Victo Bostinaru da uzun süredir bölgede "hareketsiz" kalan Türkiye'nin Kobani'ye peşmerge geçişine izin verme kararını olumlu karşıladıklarını belirtti. İngiliz üye James Carver ise Kobani meselesinin Ankara'yı zor durumda bırakmak için kullanıldığını belirterek, Türkiye'nin 1,2 milyon mülteciyi ağırladığını hatırlattı.

Oturumda konuşan Fransız AP üyesi Marie-Christine Vergiat, IŞİD ile savaşacak bütün grupların, Türkiye sınırından geçişine izin verilmesi gerektiğini söyledi. Vergiat, "PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması" çağrısında bulundu.

Hollandalı parlamenter Marietje Schaake de Kobani'deki çatışmalarda kadınların zor durumuna işaret ederek, birçoğunun IŞİD militanlarınca tecavüze uğradığını, köleleştirildiğini ve evliliğe zorlandığını vurguladı. 

Muhabir: Salih Bilici - Mehmet Akif Parlak - Ömer Ürer - Onur Usta

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın