Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,219.26
ETH/USDT
3,555.60
BTC/USDT
70,775.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

"Husi hareketi Lübnan'daki Hizbullah'a benzedi"

Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başkan, Yemen'deki Husi hareketinin, her geçen gün Lübnan'daki Hizbullah hareketine benzediğini söyledi.

15.04.2015 - Güncelleme : 15.04.2015
"Husi hareketi Lübnan'daki Hizbullah'a benzedi"

DOHA/İSTANBUL - Fatih Okumuş

Georgetown Üniversitesi Katar Kampüsü Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birol Başkan, Yemen'deki krizin kökeninin Suudi Arabistan ve İran arasındaki bölgesel rekabete dayandığını anlattı.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki rekabetin son yıllarda arttığını ifade eden Başkan, "Filler tepişir, çimenler ezilir. , Yemen, Suudi Arabistan ve İran arasında 1979 İran İslam Devrimi'nden sonra başlayan rekabetin yaşandığı ülkelerden" dedi.

Başkan, "Husi hareketi gittikçe Lübnan'daki Hizbullah hareketine benziyor. Hareketin İran'la ilişkisi ne olursa olsun, Suudi Arabistan, Husi isyanını İran'ın işi olarak görüyor. Son dönemde Husilerin kazanımları da doğal olarak İran'ın kazanımlarıdır" diye konuştu.

El-Kaide Husi'nin başına 20 kilo altın ödül koydu

Husilerin yükselişinin yerel hesapları değiştirdiğine dikkati çeken Başkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD, El Kaide'yle mücadelede uzun yıllardır gerek Suudi hükümetinden gerekse Yemen'deki Salih ve daha sonra Hadi hükümetlerinden önemli destek görüyordu. Husilerin yükselişi yerel hesapları tamamen değiştirdi. El-Kaide, Husilere karşı savaşan önemli bir Sünni yerel örgüt haline geldi. Mesela örgüt, Husilerin lideri, Abdülmelik el-Husi'nin başına 20 kilo altın ödülü koydu. Şu an ki durumda El Kaide'nin DAEŞ benzeri bir evrim geçirme ihtimali var. Zira Husilerin ilerleyişi karşısında kaygılanan Sünni kabileler el-Kaide'ye destek olabilirler. Suudi Arabistan gizlice eski destek kanallarını harekete geçirip Yemen el-Kaidesini Husilere karşı güçlendirebilir. Suudi Arabistan ve müttefiklerinin en büyük handikapı Yemen'e asker sokmak. Yerel güçlerin harekete geçirilmesi onlar açısından daha güvenli."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.