Halime Afra Aksoy, Esat Fırat
20 Temmuz 2026•Güncelleme: 20 Temmuz 2026
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Hayye'nin, İsrail'in Gazze'deki saldırıları sırasında girdiği çatışmada hayatını kaybeden Yahya Sinvar'ın yerine hareketin Siyasi Büro Başkanı olarak seçildiği ifade edildi.
Sinvar, İran'ın başkenti Tahdan'da suikasta uğrayarak hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ardından 6 Ağustos 2024'te bu göreve seçilmişti. İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında 17 Ekim 2024'te Sinvar'ın öldürüldüğünü duyurmuştu.
Filistin Devlet Başkanı Yardımcısı ile Mısır İstihbarat Başkanı, Hamas'ın yeni lideri Hayye’yi tebrik etti
Filistin Devlet Başkanı Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh ile Mısır Genel İstihbarat Bakanı Tümgeneral Hasan Reşad, Hamas Siyasi Büro Başkanlığına seçilen Halil el-Hayye’yi arayarak tebrik etti.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamalara göre, Hamas’ın yeni lideri Hayye, Filistin Devlet Başkanı Yardımcısı Şeyh ve Mısır İstihbarat Başkanı Reşat ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Filistin Devlet Başkanı Yardımcısı Şeyh, Hamas liderliğine seçilen Hayye'yi tebrik etti ve yeni görevinde başarılar diledi.
Görüşmede Hayye, Filistin halkına ve haklı davalarına hizmet etmeye, ulusal ilkeleri korumaya kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.
Hayye ayrıca, Gazze Şeridi, Batı Şeria ve tüm Filistin topraklarında, Filistin halkını korumak ve ulusal birliği sağlamak için tüm liderlerle işbirliği içinde çalışacaklarını ifade etti.
Mısır İstihbarat Başkanı Reşat’ın da Hamas liderliğine seçilmesi dolayısıyla Hayye'yi tebrik ettiği belirtildi.
Görüşmede Mısır ile olan tarihi ilişkilere ve Kahire'nin Filistin davasındaki rolüne dikkat çeken Hayye, Mısır'ın özellikle ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve sürecin ikinci aşamasının tamamlanması için yürütülen müzakerelerdeki rolünün önemini vurguladı.
Hayye, "Hamas, Gazze Şeridi'ndeki halkımızın acılarını sona erdirmek, İsrail işgal güçlerinin bölgeden çekilmesini ve Gazze'nin yeniden imarını sağlamak amacıyla Mısır, Katar ve Türkiye'deki kardeşleriyle işbirliği içinde yürütülen çabaların başarıya ulaşması için çalışmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.
Hamas, bugün, İsrail'in Gazze'deki saldırıları sırasında girdiği çatışmada hayatını kaybeden Yahya Sinvar'ın yerine Siyasi Büro Başkanlığına Halil el-Hayye'nin seçildiğini duyurmuştu.
Sinvar, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayarak hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ardından 6 Ağustos 2024'te bu göreve seçilmiş, İsrail ordusu ise 17 Ekim 2024'te Sinvar'ın Gazze'deki çatışmalarda yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.
Halil el-Hayye kimdir?
Hamas'ın Siyasi Büro Başkanlığına seçilen Halil el-Hayye, 1960 yılında Gazze'de doğdu. Lisans eğitimini Gazze'de tamamlayan Hayye, 1997 yılında "Sünnet-i Nebeviye ve Hadis İlimleri" alanında doktora derecesi aldı.
Birinci İntifada sırasında Hamas'a katılan Hayye, bu süreçte Gazze'de yarı zamanlı öğretmen olarak görev yaptı.
Hamas'ın eski lideri Yahya Sinvar'a yakınlığıyla bilinen Hayye, 2006 yılında Gazze'yi temsilen Filistin Yasama Meclisi üyeliğine seçildi.
Hayye, Hamas'ın 2021'de düzenlenen son dönem seçimlerinde "Arap ve İslam Dünyasıyla İlişkiler Ofisi Başkanlığı" görevine getirildi.
Hamas'ın önde gelen isimlerinden biri olan ve Sinvar'ın yardımcılığını da yapan Hayye, Sinvar'ın ardından Ekim 2024'te hareketin Gazze sorumluluğu görevini üstlendi.
İsrail'in birçok kez suikast girişiminin hedefi olan Hayye, bu saldırılardan kurtulmayı başardı. Ancak Hayye, kendisi ve ailesine yönelik farklı tarihlerde düzenlenen İsrail saldırılarında, 4 oğlu ve 5 torunu başta olmak üzere çok sayıda yakınını kaybetti.