Dolar
32.38
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.30
BTC/USDT
70,807.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

"Güney Cephesi" Dera çevresinde ilerliyor

Suriye'nin güneyindeki Dera kenti çevresindeki silahlı muhalif grupların birleşmesiyle kurulan "Güney Cephesi" bir çok noktada etkin bir şekilde ilerliyor.

31.01.2015 - Güncelleme : 31.01.2015
"Güney Cephesi" Dera çevresinde ilerliyor

DERA

Suriye'nin güneyindeki Dera kenti çevresinde bulunan ve birçok silahlı muhalif grupların birleşmesiyle kurulan "Güney Cephesi" bir çok noktada etkin bir şekilde ilerliyor.

Suriye'de rejime karşı ilk gösterilerin yapıldığı, ülkenin güneyindeki Dera kentini ve kırsalının hakimiyetini elinde tutan Güney Cephesi, 57 birlikten toplam 40 bin silahlı muhaliften meydana geliyor. 

Güney Cephesi saha komutanlarından Abdullah Ebu Talha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Cephesi'nin, ülkenin güneyinde Dera kentine bağlı Nuva ilçesi ile Şeyh Miskin'deki 82. Tümen'in kontrolünü sağladıktan sonra, bölgede önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti.

Cephe'nin, Dera kenti ve çevresindeki birçok beldenin kontrolünü ele geçirdiğini ifade eden Ebu Talha, "Güney Cephesi, Dera ve çevresinde yer alan bölgelerin yüzde 70'nin denetimini eline geçirmiş bulunuyor. Suriye'nin Ürdün'le olan sınır hattının kontrolü de Cephe'nin elinde. Cephe, Şam'ın kuzeydoğusunda yer alan Kalamun bölgesinde de önemli ilerlemeler sağlıyor" dedi.

"82.Tümen'de uzun menzilli füzeler ele geçirdik"

Ebu Talha, Dera kentine bağlı Şeyh Miskin beldesinin büyük bir kısmının denetimini ele geçirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ağır silahlarla Şeyh Miskin'deki 82. Tümen'e saldırdık, rejimin hava saldırıları bizim bölgede ilerleyişimizi aksatmasına rağmen operasyondan vazgeçmedik. 82. Tümen'in denetimini sağladık. Tümen'de, aralarında uzun menzilli füzelerin de olduğu çok sayıda askeri mühimmat ele geçirdik." 

Yeni bir göç dalgasının yaşanmaması için, 7 milyon nüfusa sahip başkente saldırmak istemediklerini vurgulayan Talha, şunları söyledi:

"Başkent'e yeni bir saldırı demek büyük bir göç dalgası demektir. Cephe, Başkent yerine şimdi Kalamun bölgesine yönelmiş durumda. Dera bölgesinde de rejime ait bir kaç yer kalmış. Buralar temizlendikten sonra başka planlamalarımız vardır." 

"İslami Cephe, Halep'in kuşatılmasına direniyor"

Ebu Talha, ülkenin kuzeyindeki Halep kentinde İslami Cephe'nin operasyonlarını da takip ettiklerini aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"İslami Cephe'ye bağlı birlikler, Halep'in kuzeyinde Şam yönetimine bağlı güçlerin kenti kuşatmasına direniyor. İslami Cephe, son zamanlarda Halep'in kuzeyinde rejim güçlerine saldırarak birçok bölgenin denetimini tekrar ele geçirdi. Rejim, BM ile Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, Halep'te ateşkesin dondurulmasına sıcak baktı. Çünkü Halep'teki güçlerini güneye kaydırmak istiyordu. Muhalifler bunu kabul etmeyince Esed'in Halep planı suya düştü."

İdlib, Hama ve Humus çevresinde silahlı muhaliflerin operasyonlarının devam ettiğine işaret eden Talha, "Esed rejiminin dışarıdan ithal ettiği savaşçılarla savaşıyoruz biz. Suriye ordusuyla değil. Silahlı muhalifler, birçok kentte Esed güçleriyle değil, Hizbullah milisleri ile Irak, Afganistan ve İran'dan getirilen milislerle savaşıyor" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın