Dolar
40.26
Euro
46.82
Altın
3,340.55
ETH/USDT
3,171.80
BTC/USDT
118,984.00
BIST 100
10,270.90
Dünya, arşiv

Fransa'da haftalık dergiye saldırı: 12 ölü

Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun binasına düzenlenen silahlı saldırıda 12 kişi öldü.

07.01.2015 - Güncelleme : 07.01.2015
Fransa'da haftalık dergiye saldırı: 12 ölü

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'teki haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo gazetesinin binasına silahlı saldırı düzenlendi.

Fransız televizyon kanalı iTele'nin haberine göre, yüzü maskeli 3 kişi, Kalaşnikof tipi silahlarla Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine girerek rastgele ateş açtı.

Paris Savcılığı, aralarında 2 polis ve dergide çalışan 4 karikatüristin de bulunduğu 12 kişinin öldüğünü, 3 kişinin ağır yaralandığını duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise olay yerinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, olayın kesinlikle bir terör saldırısı olduğunu belirtti.

Fransa'nın, özgürlükler ülkesi olduğu için böyle bir saldırı yaşadığını ifade eden Hollande, büyük bir şok içinde olduklarını kaydetti.

Ölenler arasında 2 polis memuru bulunduğu belirtildi. Saldırıda yararlıların tamamının durumunun ağır olduğu ifade ediliyor, bu nedenle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Kaç kişi oldukları henüz bilinmeyen saldırganların ise olayın hemen ardından siyah bir araçla olay yerinden kaçtığı öğrenildi. 

Saldırının ardından ülke genelinde güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı.

Saldırganların kimlikleri tespit edildi iddiası

Bu arada, Fransız basını, polisin Charlie Hebdo'nun ofisine saldıran ve 12 kişinin ölümüne neden olan 3 şüphelinin kimliğinin tespit ettiğini yazdı.

Basında yer alan bilgilere göre şüphelilerden birinin 18, diğerinin 30'lu yaşlardaki Cezayir asıllı Fransız vatandaşı iki kardeş olduğu kaydedildi.

Polis saldırının faillerini bulmak için operasyon başlattı

Fransa polisi, saldırının failleri olduğu değerlendirilen 3 kişiyi bulmak için Reims şehrinde operasyon başlattı.

Saldırının ardından kaçmayı başaran 3 şüphelinin Paris'e yaklaşık 200 km mesafede bulunan Reims şehrine gitmiş olabileceği yönündeki tespitler üzerine, RAID ismi verilen özel polis timleri, Reims'in Chalons en Champagne bölgesinde bir binayı kuşattı.

Operasyona yüze yakın polisin katıldığı belirtiliyor.

Cezayir asıllı Fransız vatandaşı oldukları değerlendirilen şüphelilerden birinin 18 yaşında, diğerlerinin ise iki kardeş ve 30'lu yaşlarda oldukları bildirilmişti.

Diğer taraftan, Elysee Sarayı'nda bugün sabah saatlerinde, saldırı sonrasındaki gelişmelere ilişkin kriz toplantısı gerçekleştirileceği duyuruldu. 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın toplantının ardından, Halk Hareketi Birliği (UMP) Lideri Nicolas Sarkozy'i kabul edeceği bildirildi.

Kriz toplantısı

Elysee Sarayı'nda kabineyle kriz toplantısı yapılırken Başbakanlık'tan da bildiri yayımlandı. Bildiride, alışveriş merkezleri, televizyon ve gazete binaları ile toplu taşıma araçlarında güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı belirtilerek halka dikkatli olmalı çağrısında bulunuldu.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, başkent Paris'teki haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen saldırının 3 kişi tarafından yapıldığını açıkladı.

Elysee Sarayı'nda yapılan kriz toplantısından sonra konuşan Cazeneuve, derginin ofisine düzenlenen saldırının faillerinin 3 kişi olduğunu doğruladı.

Kimlikleri tespit edilemeyen saldırganlar halen polis tarafından aranıyor. Saldırganlar ile temas sağlanması halinde çatışma çıkmasından endişe ediliyor.

Fransa'da Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy, başkent Paris'teki haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen saldırıyı kınadı.

Bu arada yerel saatle 19.00'da Paris'in ünlü Republique meydanında ifade ve basın özgürlüğü için eylem düzenleneceği kaydedildi.

Öte yandan Fransa İslam Konseyi, olayı sert bir dille kınayarak saldırının Müslümanlara mal edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Bağdadi karikatürü

Bu arada, mizah dergisi Charlie Hebdo'nun resmi Twitter hesabından olayın yaşandığı saatlerde paylaşılan bir karikatür dikkatleri çekti.

Derginin hesabından yaklaşık iki saat önce paylaşılan karikatürde, terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi olarak çizilen bir karakter ve "Herkese sağlık dolu bir yıl diliyorum" sözleri yer alıyor.

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo iki yıl önce, Hz. Muhammed'le ilgili karikatürler yayınlamış ve söz konusu karikatürler dünya çapında büyük tepkiye neden olmuştı. Karikatüre gösterilen tepki nedeniyle Fransa, 20 kadar ülkedeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süreliğine kapatmıştı.

NATO ve AB'den kınama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yazılı açıklamasında, saldırıyı şiddetle kınadı ve "Bu barbarca bir eylemdir ve basın özgürlüğüne korkunç bir saldırıdır" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, NATO'nun Fransa ile tam dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, "Tüm müttefikler terörle mücadelede omuz omuzadır. Hangi tür ve tezahürde olursa olsun terörizm asla meşruiyet ve müsamaha göremez" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de saldırıyı kınayarak, "bu barbarlığın tüm insanlığı ve Avrupalıları hedef aldığını" bildirdi.

Obama saldırıyı kınadı

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen ve 12 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı kınadı.

ABD Başkanı Obama, yazılı açıklamasında, “Paris’teki Charlie Hebdo dergisinin ofisinde meydana gelen ve 12 kişinin öldüğü belirtilen korkunç silahlı saldırıyı kuvvetle kınıyorum” ifadesini kullandı.

Bu zor zamanda dualarının terörist saldırının kurbanları ve Fransa halkıyla olduğunu belirten Obama, Fransa’nın ABD’nin en eski müttefiki olduğunu ve ortak güvenliklerini ve dünyayı tehdit eden teröristlere karşı mücadelede ABD ile omuz omuza durduğunu kaydetti.

Obama, Fransa halkının, nesiller boyunca savundukları evrensel değerlerin destekçileri olduğunu vurgulayarak, Fransa ve saldırının düzenlendiği Paris şehrinin, "bu katillerin nefret dolu eylemlerine" karşı çıkacağını ifade etti.

Fransız yetkililerle temas halinde olduklarını belirten Obama, yönetimine teröristlerin adalete teslim edilmesi için gerekli her türlü yardımı sağlamaları talimatını verdiğini kaydetti. 

Merkel'den taziye mesajı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise saldırıdan dolayı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a taziye mesajı gönderdi. Merkel mesajında, Paris’teki dergiye yapılan "haince saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendiğini" ifade etti. Merkel, Fransız halkına ve Cumhurbaşkanı Hollande’a acılı oldukları bu saatlerde Alman halkının taziyesini ve kişisel olarak kendisinin bu acıyı paylaştığını iletmek istediğini belirtti. Merkel, saldırıda hayatını kaybeden kurbanlarının yakınlarına da başsağlığı diledi.

Bu olayın sadece Fransız vatandaşlarının hayatına ve Fransa’nın iç güvenliğine karşı bir saldırı olmadığını belirten Merkel, "Bu aynı zamanda hiçbir şekilde haklı gösterilemeyecek, özgürlükçü ve demokratik kültürün temel unsurlarından biri olan ifade ve basın özgürlüğüne karşı da bir saldırıdır. Bu zor saatlerde Fransız dostlarımızın yanındayız" ifadesini kullandı.

Cameron'dan kınama

İngiltere Başbakanı David Cameron da, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda yapılan haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunun başlangıcında Paris'teki silahlı saldırıya değinerek, "Saldırıyı şiddetle kınıyorum. İngiltere, terörizmle mücadelede ve basın özgürlüğünü savunmada Fransız halkının yanındadır" dedi.

"Bu insanlar, bizi ifade özgürlüğü ve demokrasi gibi değerlerimizden vazgeçiremez" diyen Cameron, saldırıyı "korkunç" olarak niteledi.

AGİT: Basın ve ifade özgürlüğüne saldırıdır

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, Fransa'nın başkenti Paris'teki "Charlie Hebdo" dergisine düzenlenen silahlı saldırının, basın ve ifade özgürlüğüne yapıldığını belirtti.

Mijatoviç, yazılı açıklamasında, Paris'teki Charlie Hebdo dergisine düzenlenen "dehşet verici terör saldırısını" kınadığını bildirdi. Kurbanların aile ve arkadaşlarına başsağlığı dileyen Mijatoviç, "Bu, basın ve ifade özgürlüğüne eşi benzeri görülmemiş bir saldırıdır" ifadesini kullandı.

Açıklamada, Charlie Hebdo dergisinin ofisine 2011'de de bombalı saldırı düzenlendiğini hatırlattı.

BM Genel Sekreteri Ban: Bu korkunç saldırı bölme amacını taşıyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen saldırının "bölme" amacını taşıdığını vurgulayarak, bu tuzağa düşülmemesi gerektiğini bildirdi.

Genel Sekreter Ban, gazetecilere yaptığı açıklamayla, 12 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı kınadı. Saldırıyı "dehşet verici, alçak ve mazur görülemez" olarak niteleyen Ban, "Bu saldırı, demokrasinin köşe taşı olan basın ve ifade özgürlüğünü doğrudan hedef alan bir saldırıdır" dedi.

Mısır, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan ve Tunus saldırıyı kınadı

Mısır, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan ve Tunus, Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen ve 12 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı kınadı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, yaptığı açıklamada, "Terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Mısır, terörle mücadelede Fransa'nın yanında yer alacaktır. Güvenlik ve istikrarı hedef alan teröre karşı uluslararası çalışmalara ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Fransa hükümeti, halkı ve hayatlarını kaybeden Fransa vatandaşlarının ailelerine başsağlığı dilekleri iletilerek, "Savunmasız sivilleri hedef alan bu tür eylemler, tüm ahlaki ve insani değerlere aykırıdır" denildi.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumini ise "Dost Fransa'ya yönelik saldırı, aynı zamanda yüce değerleri de hedef almıştır. Fransa hükümeti ve yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Ürdün'ün, terörün her türlüsüne karşı mücadelede dostlarla dayanışma içerisinde olduğunu tekrar belirtiyoruz" açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan açıklamada da İslam ile diğer din ve inançlarda kabul edilmeyen bu korkak terör saldırısının şiddetle kınandığını belirtildi.

Tunus hükümetinden yapılan açıklamada, "Korkak terör eyleminin" şiddetle kınadığı vurgulanarak, "Tunus Başbakanlığı, Fransız hükümeti ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlı, yaralılara da acil şifalar diliyor" denildi.

Vatikan ve İtalya saldırıyı sert şekilde kınadı

Vatikan ve İtalya da Fransa'da haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun başkent Paris'teki ofisine düzenlenen ve 12 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan saldırıyı sert şekilde kınadı.

Öte yandan, Bahreyn, Cezayir, Kuveyt, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Dünya Alimler Birliği ve İsrail'in de Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen silahlı saldırıyı kınadığı bildirildi.

Muhabir: Fatma Esma Arslan, Aslı Aral, Hasan Tosun, Mustafa Keleş, Barış Seçkin

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın