Fransa’da ülke genelindeki eylemlerde 500'ü aşkın kişi gözaltına alındı
Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un politikalarına tepki olarak düzenlenen eylemlerde 500'ü aşkın kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Paris
Fransa'da aylardır sosyal medya platformlarından "Her şeyi durduralım" sloganıyla yapılan çağrıların sonucunda ülkenin dört bir yanında eylemler düzenleniyor.
- Fransa'da siyasi istikrarsızlık borç krizini tetikliyor
- Fransa Başbakanı Bayrou liderliğindeki hükümetin düşüşü ülkede kredi notu baskısı yaratıyor
- Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Sebastien Lecornu'yu yeni başbakan olarak atadı
- ANALİZ: Fransa'da hükümet düştü: Macron'un yol haritası ne olacak?
Macron'un sosyoekonomik politikalarına karşı çıkan protestocular başkent Paris ile Lyon ve Rennes gibi kentlerde sabahın erken saatlerinden bu yana trafiğin durdurulması ve otobüslerin trafiğe çıkmasının engellenmesi için farklı girişimlerde bulunuyor.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Ulusal basındaki haberlere göre, Rennes kentinin güneyi ve kuzeyindeki çevre yolunda bir araya gelen yüzlerce eylemci, trafiği durdurmak için yollara barikat kurdu.
Kentin kuzeyindeki eylemciler barikatları ateşe verdi. Güvenlik güçleri, bu noktadaki protestocuları bölgeden uzaklaştırarak bir süre aksayan trafiğin yeniden akmasını sağladı.
Fransa’da ülke genelindeki eylemler devam ediyor
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) September 10, 2025
➡️ Başkent Paris başta olmak üzere farklı bölgelerde şiddet olayları yaşandı
➡️ Polis, eylemcilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti, yer yer arbede çıktıhttps://t.co/4GOrYNSd6N pic.twitter.com/yNXhg2gpH3
Rennes'te ayrıca, Alma Köprüsü'nün altında bir otobüs ateşe verildi.
Ülkenin en büyük kentlerinden Lyon'da ise göstericiler, tramvay yoluna çöp kutuları devirdi ve bunları ateşe verdi.
Kentte M7 yolunda trafiğin aksamasına neden olan eylemler yapılırken Lyon-1 Üniversitesinin önünde de barikatlar kuruldu.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre polis, Paris'te toplu taşımada kullanılan otobüslerin trafiğe çıkmasını engellemek isteyen eylemcilerin bulunduğu otobüs terminali önünde nöbet tutuyor.
Polis ekipleri, Paris'in çevre yolunda Montreuil Kapısı noktasında trafiğin durdurulmasını engellemek için yola çıkan eylemcileri biber gazı kullanarak uzaklaştırmaya çalıştı.
Başkentin farklı bölgelerinde bazı lise öğrencileri de okullarının girişlerinin önünde çöp kutularıyla barikatlar kurdu.
Ülke genelinde 100 bin kişinin katılması beklendiği gösterilerin gün boyu devam etmesi bekleniyor.
Gösterilerde polisle protestocular çatıştı
Fransa'da ülke genelinde binlerce kişinin katıldığı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron karşıtı gösteriler sürerken polis ve eylemciler arasında yer yer arbede yaşandı.
Yeni hükümet değişikliğinin yaşandığı ülkede Macron'un politikalarına tepki gösteren eylemciler sokaklara indi.
"Her şeyi durduralım" sloganıyla düzenlenen eylemler, başkent Paris başta olmak üzere şiddet olaylarına sahne oldu.
Eylemciler polise farklı cisimler fırlatıp ateşe verdikleri çöp kovalarıyla yolları kapatırken, polisler de eylemcilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
Protestocuların yağmalama eylemlerinde bulunacağı gerekçesiyle başkentteki Forum des Halles alışveriş merkezi kapatıldı.
Aynı zamanda Paris’in Chatelet bölgesinde bir iş yeri yandı, polis metro ve çevresindeki göstericileri biber gazı ile püskürttü.
Ülkenin ikinci büyük kenti Marsilya'da da polis ve göstericiler arasında gergin anlar yaşandı, polis göstericilere karşı biber gazı kullandı.
Montpellier kent merkezi de şiddet olaylarına sahne oldu, polis eylemcilere tazyikli suyla müdahalede bulundu.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde 850 noktada gösteriler yapıldı ve eylemlere 200 bin kişi katıldı.
Toplamda 262 yol kapatma eylemi gerçekleştirilirken itfaiye ekipleri yaşanan şiddet olaylarından kaynaklanan 267 yangına müdahale etti.
Ayrıca eylemlerde 211'i Paris'te olmak üzere 540 kişi gözaltına alındı.
Şiddet olaylarına siyasilerden tepki geldi
Gözaltına alınan eylemci sayısının 500’ü aştığı eylemler devam ederken, siyasiler ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından yaptıkları açıklamalarla şiddet olaylarına tepki gösterdi.
Fransa'da bu hafta düşen François Bayrou hükümetinin İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, ülke genelindeki gösterilerde 80 binden fazla kolluk kuvvetinin görev aldığını belirterek, polislere yönelik şiddet eylemlerini kınadı.
Retailleau, bir polisin kaldırım taşıyla hedef alındığına dikkati çekerek, görev başındaki polisler ile dayanışma mesajı verdi.
Solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin önde gelen isimlerinden Jean-Luc Melenchon da açıklamasında göstericilerden dikkatli ve temkinli olmalarını istedi, İçişleri Bakanı Retailleau'yu "provokasyon" arayışında olmakla suçladı.
LFI milletvekili Clemence Guette ise Fransız halkının "barışçıl bir şekilde" eylem yaptığını belirtti.
Guette, "Her yerde Retailleau meşru bir öfkeyi susturmak için biber gazı ve copların şiddetini serbest bırakıyor. Gösteri hakkı anayasal bir hak." ifadesini kullandı.
Eylemcilerden dikkatli olmalarını isteyen Guette, yeni Başbakanı Sebastien Lecornu'nun ilk görev gününe "şiddetin damga vurduğunu" belirtti.
LFI milletvekili Emmanuel Fernandes de Strazburg'da bir lisenin önündeki eylemlerde polisin "çok yoğun şekilde biber gazı kullanmasını" eleştirdi. Fransız vekil, "baskıya son verilmesi ve ifade özgürlüğünün sağlanması" çağrısı yaptı.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.