Dünya, arşiv

Filipinler'de silah bırakma süreci başladı

Filipinler'de geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), bugün silah bıraktı.

16.06.2015 - Güncelleme : 16.06.2015
Filipinler'de silah bırakma süreci başladı

ZAMBOANGA

Filipinler'de geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), bugün silah bıraktı. 

Maguindanao bölgesinde düzenlenen silah bırakma törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ve MİKC lideri Hacı Murat İbrahim katıldı.

Aquino, törende yaptığı konuşmada, "Tarihi bir ana şahit oluyoruz. Hükümetle çatışma içinde olan bir grubun silah bırakması yıllar önce hayal gibi gelirdi. Ama şimdi Morolu kardeşlerimiz bir taahhütte bulundu. Kardeşlerimiz gönüllü olarak silahlarını bırakıyor" dedi.

Türkiye de sürece dahil oldu

Silahlar, Türk Büyükelçi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurula teslim edildi.

MİKC, havan topu ve roketatarların dahil olduğu 75 silahını bırakırken, 10 bin üyesi olduğu tahmin edilen grubun 145 üyesi de topluma entegre olmak üzere grubun silahlı kanadından ayrıldı.  

Filipinler'in güneyindeki Müslüman direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi ve hükümet, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı. Taraflar arasında imzalanan anlaşmayla Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngören "Bangsamoro Temel Yasası" hayata geçirilecek. 

Süreç Ocak ayında sekteye uğramıştı

Öte yandan barış süreci, emniyet güçlerinin geçen Ocak ayında Mindanao Adası'nda MİKC idaresindeki Maguindanao'ya, iki terör zanlısının yakalanması için düzenlediği operasyonun ardından çıkan çatışmada özel hareket güçleri mensubu 44 komandonun hayatını kaybetmesi üzerine sekteye uğramıştı. 

Çalışmaları sürdürülen "Bangsamoro Temel Yasası", Filipinler Kongre'sinden geçtiğinde Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek.

2016'da yapılacak seçimlere kadar yönetimin bir geçiş otoritesi tarafından üstlenilmesi planlanıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın