Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,206.07
ETH/USDT
3,593.50
BTC/USDT
70,896.00
BIST 100
9,047.16
Dünya, Ramazan 2018

Dünyada ilk teravih namazları kılındı

Ramazanın gelişiyle ilk teravih namazı için dünyanın pek çok ülkesindeki müslümanlar camilere akın etti.

16.05.2018 - Güncelleme : 16.05.2018
Dünyada ilk teravih namazları kılındı Fotoğraf: AA/Fuat Kabakçı

ANKARA

Ramazan ayının gelmesiyle dünyanın çeşitli yerlerinden müslümanlar teravih namazında bir araya geldi. Çin'de Müslümanlar, 11 ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazını kıldı. 

Çin'in başkenti Pekin'in merkezindeki Nanşiapo Camisi'nde Çinli ve diğer ülkelerden gelen gurbetçi Müslümanlar, ramazanın ilk teravih namazını eda etti.

Teravih namazı öncesi toplanan Çinli ve gurbetçi Müslümanlara cami imam hatibi İshak Ma, ramazanın İslam dinindeki yeri ve önemini ile ilgili vaaz verdi, bu mübarek ayda Müslümanların bedenen ve ruhen Allah’ın rızasını kazanmak için gayret etmesi gerektiğini söyledi.

Azerbaycan

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. Başta Haydar, İlahiyat, Ejder Bey, Karakuçur olmak üzere kentteki camilere giden vatandaşlar, ilk teravih namazı ile birlikte ramazanın coşkusunu yaşamaya başladı. Camileri dolduran Azerbaycanlılar, namazın ardından İslam aleminin farklı bölgelerinde sıkıntı yaşayan Müslümanların huzur ve refaha kavuşması için dua etti.

Kırgızistan

Kırgızistan'da Müslümanlar, yarın başlayacak ramazan dolayısıyla ilk teravih namazını, ülke genelindeki 2 bin 800 cami ve mescitte kıldı. İlk teravih namazını kılmak isteyen Kırgızistanlılar, camilere akın etti. Başkent Merkez Camisi'nin içini ve avlusunu dolduran cemaat, Kırgızistan Müftüsü Maksatbek Toktomuşev'in Müslüman hayatında ramazan ayının ve orucun önemine değindiği vaazını dinledi. 

Özbekistan

Özbekistan'daki Müslümanlar, ülke genelindeki 2 binden fazla camide mübarek ramazan ayının ilk teravih namazını eda etti. Başkent Taşkent sakinleri, teravih namazı için kent genelindeki 120 camiye gitti. Vatandaşlar, ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak için Minar Camisi'ne adeta akın ederken, camiye sığmayan vatandaşlar, cami avlusunu da doldurdu.

Pakistan

Pakistan'da Müslümanlar, ramazanın ilk teravih namazını için ülke genelindeki camilerde toplandı. Ülkenin ve başkent İslamabad'ın simgelerinden Faysal Camisi Müslümanların teravih için bir araya geldiği ibadethanelerin başında geliyor. İslamabad için önemli bir sosyalleşme mekanı da olan cami ve çevresinde buluşan Müslümanlar yatsı namazı öncesinde verilen vaazının ardından yatsı ve teravih namazlarını kılarak dua etti.

Güney Afrika

Güney Afrika'da Müslümanlar, ramazan hazırlıklarını tamamlayarak ilk teravih namazlarını kıldı. Her yıl ramazan fuarının organize edildiği Cape Town'da Müslümanlar bir araya gelerek ramazan alışverişlerini yaptı.

Fuar organizatörü Şerif Abbas, AA muhabirine, her yıl organize edilen fuarın ramazan hazırlıklarının başlangıcını simgelediğini söyledi. Abbas, "İnsanlar buradan ramazana dair alışverişlerini yaparak bir anlamda ramazan koridoruna girmiş bulunurlar. Güney Afrikalı Müslümanlar buradan yaptıkları alışverişler ile iftar ve sahurlarda geleneksel yemeklerimizi yaparlar." dedi.

Irak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki camileri dolduran Müslümanlar, ilk teravih namazını kıldı. Erbil'deki Celil Hayat Camisi başta olmak üzere kentteki tüm camilerde ilk teravih namazının coşkusu yaşandı. Camileri dolduran kadın erkek, genç yaşlı çok sayıda Erbilli namaz kılıp dua etti. Namaz öncesi vaazlarda ramazan ayının fazileti, farz ibadetlerin önemi, orucun İslam'daki yeri ve faydaları anlatıldı.

Kerkük'te ise kılınan ilk teravih namazında, eller huzur ve istikrar için semaya açıldı. Kerküklüler, ramazanın ilk teravih namazını eda etmek için kentteki camilere akın etti. Camilerde Türkçe, Arapça ve Kürtçe vaazlar verildi, dualar edildi.  Kerkük'ün Bağdat Yolu semtindeki Büyük Nur Camisi İmam ve Hatibi Ahmet Hurşit, verdiği vaazda "Kerkük'ün huzura kavuşması ve kardeşliğin daha da pekiştirilmesi" temennisinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın