Dolar
32.28
Euro
34.76
Altın
2,310.26
ETH/USDT
2,972.20
BTC/USDT
61,338.00
BIST 100
10,247.75
Dünya

Burkina Faso’da askeri hareketlilik yaşanıyor

Burkina Faso’da başkenti Vagadugu’nun stratejik bölgelerinde sabah başlayan askeri hareketlilik devam ediyor.

Ahmet Emin Dönmez  | 30.09.2022 - Güncelleme : 30.09.2022
Burkina Faso’da askeri hareketlilik yaşanıyor

Yaounde

Ulusal basındaki haberlere göre, Vagadugu’da sabah saatlerinde silah sesleri duyuldu.

Silah seslerinin ardından, bir grup asker Vagadugu’da bazı yolları trafiğe kapattı ve devlet televizyonunun yayınını kesti.

Türkiye’nin Vagadugu Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vagadugu'da yerel saatle sabah 04.30'dan itibaren silah ve patlama seslerinin duyulduğunu ve Baba Sy Askeri Kampı'nın civarında askeri hareketlilik yaşandığını belirtti.

Şehir merkezinde ağır silahlı askerlerin görüldüğünü ve devlet televizyonu RTB'nin sinyalinin kesildiğini kaydeden Arı, Başkanlık Sarayı ve Türkiye’nin Büyükelçiliğinin de bulunduğu Ouaga 2000 semtinin yollarını askerlerin kapattığını ifade etti.

Devlet Başkanı Damiba'ya göre askeri hareketlilik "bir grup askerin memnuniyetsizliği"

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'nın, başkent Vagadugu'da yaşanan askeri hareketliği "bir grup askeri unsurun memnuniyetsizliği olarak" değerlendiği belirtildi.

Açıklamada, halk, sosyal medyada dolaşan haberler konusunda temkinli olmaya davet edilirken ülkede sakinliği ve refahı sağlamak için görüşmelerin sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Ülke basınındaki bazı haberlerde, yaşanan askeri hareketliliğin bir darbe girişimi olduğu belirtilirken bazı haberlerde ise “Kobra Birliği” askerlerinin ödenmeyen ikramiyelerin pazarlığı için askeri hareketlilik başlattığı ileri sürülüyor.

Askeri hareketlilikle ilgili hiçbir resmi açıklama yapılmadı.

Ülkenin kuzeyinde 27 Eylül’de yaşanan 11 askerin öldüğü, 50 sivilin kaybolduğu terör saldırısının ardından, ekonomik başkent Bobo-Dioulasso'da terör saldırısını protesto etmek üzere sokaklara dökülen yüzlerce kişi, Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'yı istifaya davet etmişti.

Yarbay Damiba, 24 Ocak'ta darbeyle iktidarı ele geçirmiş, 2 Mart'ta geçiş sürecinin cumhurbaşkanı olarak atanmıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.