OSLO
Norveç'in başkenti Oslo ve Ütoya Adası'nda geçen yıl gerçekleştirdiği iki ayrı saldırı ile 77 kişiyi öldüren aşırı sağ görüşlü Anders Behring Breivik, mahkemedeki son duruşmasında, terör suçundan 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Daha önce görülen duruşmaların yapıldığı Oslo'daki Bölge Mahkemesi'nde bugün görülen karar duruşmasına, cezaevinden getirilen Breivik, avukatları ile birlikte katıldı.
Norveç'in tarihi duruşmasına ayrıca, saldırılarda ölenlerin yakınları ile birlikte, saldırılardan yaralı kurtulanlardan bazıları da katıldı. Breivik, duruşmada, cam bir bölmede tutuldu. Breivik, duruşmaya eli kelepçeli olarak getirilirken, çok sakin olduğu göründü. Duruşma başladıktan sonra Breivik'in kelepçeleri çözüldü. Duruşma heyetinde mahkeme başkanı ile iki kadın hakim yer aldı.
Gülümseyerek dinledi
Son duruşmada mahkeme kararını, mahkeme başkanı ile 5 hakim verdi. Duruşmada kararı okuyan mahkeme başkanı, iki ayrı saldırıda 77 kişiyi öldüren Breivik'in terör suçu işlemekten suçlu bulunduğunu ve hapis cezasına çarptırılmasına karar verildiğini bildirdi. Kararı ayakta dinleyen Breivik'in, kararı duyduktan sonra gülümsediği görüldü.
Breivik'in sağlık durumu ile ilgili iki ayrı rapor hazırlayan doktorlardan bir grubu, sanığın paranoid şizofren hastası olduğunu ve cezai ehliyetinin bulunmadığını, bu nedenle zorunlu olarak bakım altında tutulması gerektiğini bildirirken, diğer bir grup doktor ise, Breivik'in bazı sorunları olmasına rağmen cezai ehliyetinin bulunduğunu belirtiyordu.
Mahkemede mütalaasını veren savcı da Breivik'in cezai ehliyetinin olmadığını bildirmiş, bu nedenle, zorunlu olarak psikiyatr tedavi altında tutulmasını istemişti.
Breivik'in Üyoya Adası'nda gerçekleştirdiği saldırısında, arkadaşları ile kamp yapan 18 yaşındaki Türk kızı Gizem Doğan da ölmüştü.