
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı 66. dönem BM Genel Kurulu genel görüşmelerinin açılış oturumu başladı.***
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Özlem Şahin Şakar/Adem Kadam
66. Dönem BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un yaptığı ve BM'nin faaliyetleri ve yarına yönelik planlarıyla ilgili yaptığı ''Biz Halklar'' adlı konuşmayla başladı.
Ban, bu kapsamda dünya liderlerinin yarını doğru şekillendirmek için 5 alanda önemli kararlar vermeleri gerektiğini belirterek bu alanları ''sürdürülebilir kalkınmayı sağlama (bu kapsamda iklimle mücadelede ilerleme kaydedilmesi); ihtilafların, insan hakları ihlallerinin, doğal felaketlerin etkilerinin önlenmesi ve kontrol altına alınması; daha güvenli bir dünya yaratılması, geçiş sürecindeki ülkelerin desteklenmesi ve son olarak da kadınlar ve gençlerin toplumda daha iyi yer almalarının sağlanması'' olarak sıraladı.
BM'nin bu kapsamda hayati önem taşıdığını belirten Ban, konuşmasında ''Arap baharı''na da değinerek bu ülkelerin desteklenmesi gerektiğini, bu kapsamda BM'nin Libya'ya yeni bir BM misyonu göndereceğini anımsattı.
Ban, ''Şimdi harekete geçme zamanı, Suriye'de şiddet durmalı'' diye konuştu.
Ban Ki-mun'un konuşmasını Başbakan Erdoğan'ın yanında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de izledi.
Obama konuştu
ABD Başkanı Barack Obama da BM Genel Kurulu Genel görüşmelerinin açılışında yaptığı konuşmada, İsraillilerle Filistinlilere bir yıldır süregelen açmazın üstesinden gelerek, müzakere masasına geri dönmeleri çağrısı yaptı.
"Barışın zor bir iş olduğunu, o kadar kolay olsaydı şimdiye kadar sağlanacağını" belirten Obama, "Barış, BM kararları ve beyannameleriyle gelmeyecektir" diye konuştu.
Erdoğan "BM yemeği"ne katıldı
Başbakan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 66. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantılarına katılan ülkelerin heyet başkanları onuruna verdiği yemeğe katıldı.
Genel Sekreter Ban'ın ev sahipliği yaptığı yemeğe BM'ye üye 193 ülkenin liderleri ve heyet başkanları katıldı. ABD Başkanı Obama ile birlikte yemeğe ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton da geldi.
Erdoğan-Ban görüşmesi ertelendi
Başbakan Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yapacağı görüşme ertelendi. Başbakanlık kaynakları, programlardaki yoğunluk nedeniyle ertelenen görüşmenin bugün ya da yarın yapılacağını bildirdi.
Obama'dan konuklara resepsiyon
ABD Başkanı Barack Obama Birleşmiş Milletler 66. Genel Kurulu'na katılan devlet ve hükümet başkanları ile eşleri onuruna resepsiyon verdi.
New York Kütüphanesi'nde basına kapalı gerçekleşen resepsiyona Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan da katıldı.