Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,576.20
BTC/USDT
70,490.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Avrupa terör alarmında

Belçika'nın başkenti Brüksel'de meydana gelen üçlü terör saldırısının ardından, birçok Avrupa ülkesinde güvenlik önlemleri artırıldı.

22.03.2016 - Güncelleme : 23.03.2016
Avrupa terör alarmında

ANKARA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yayımladığı yazılı açıklamada, Brüksel'deki saldırılar karşısında derin üzüntü duyduğunu belirtti.

Brüksel'de bulunan NATO Karargahı'nda alarm seviyesinin yükseltildiğini kaydeden Stoltenberg, tetikte kalmayı ve durumu çok yakından takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

İngiltere

Birleşik Krallık Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley, basına yaptığı açıklamada, "Ulaşım merkezleri de dahil olmak üzere, kamunun korunması ve güven sağlanması için Birleşik Krallık genelindeki tüm kilit noktalarda güvenlik önlemleri artırılıyor. Bu durumun herhangi bir özel bilgi ya da istihbaratla bağlantısı yok." dedi.

Fransa

Fransa'da da güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. Paris'i Brüksel'e ve diğer bazı Avrupa ülkelerine bağlayan Kuzey Garı'nın, bulunan şüpheli bir paket sonrası kapatıldığı, gara bomba imha ekipleri gönderildiği bildirildi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Brüksel'deki saldırıların ardından ek olarak bin 600 polis ve jandarmanın kritik bölgelere yerleştirileceğini açıkladı.

Elysee'de toplantı sonrası konuşan Başbakan Manuel Valls ise "Avrupa aylardır savaşta" ifadelerini kullandı. 

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ise yayımladığı yazılı açıklamada, saldırının Avrupa değerlerine yapıldığını dile getirerek, Belçika halkının yanında olduğunu belirtti.

Almanya

Almanya’nın en büyük havaalanı Frankfurt Havalimanı’nda da güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı. 

Macaristan

Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, Başbakan Viktor Orban'ın Brüksel'deki saldırıların ardından terör alarmının 2'inci düzeye yükseltilmesi talimatını verdiğini açıkladı. 

Pinter, alınan önlemler çerçevesinde başkent Budapeşte'de havaalanına zırhlı araçların sevk edildiğini, meclis binasının önünde ve metro istasyonlarında terörle mücadele ekiplerinin görev yapacağını ifade etti. 

Hollanda

Hollanda'nın Schiphol Havalimanı yakınındaki Hoofddorp tren garı, saldırı şüphesi nedeniyle boşaltıldı.

Brüksel’deki saldırılar üzerine düzenlenen olağanüstü güvenlik toplantısı sonrası açıklamada bulunan Başbakan Mart Rutte, Hollandalılara acil olmadıkça Belçika'ya gitmemeleri çağrısında bulunarak, ülkenin sınır bölgelerinde bulunan Roosendaal, Breda ve Arnhem kentlerinde ek güvenlik önlemlerinin alındığını kaydetti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi

Rum Emniyet Genel Müdürlüğü, saldırıların ardından olağanüstü toplantı düzenlendi. Genel Müdür Zaharias Hrisostomu başkanlığındaki toplantıda, havaalanları başta olmak üzere Güney Kıbrıs genelinde alarm durumunun yükseltilmesi ve teröre karşı tedbirlerin artırılması emri verildiği bildirildi.

Yunanistan

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen terör saldırılarının ardından Yunanistan'da havalimanları, metro istasyonları ve resmi binalarda güvenlik önlemleri arttırıldı. 

Yunan Polis Teşkilatından (ELAS) yapılan açıklamaya göre, ulaşım ağlarının yanı sıra, Belçika, Fransa ve Hollanda diplomatik misyonları başta olmak üzere resmi binaların çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı. 

Arnavutluk ve Sırbistan güvenlik önlemlerini genişletti

Brüksel'deki terör saldırılarının ardından Arnavutluk ve Sırbistan da, havalimanlarındaki güvenlik önlemlerini genişletti.

Arnavutluk polisinden yapılan açıklamada, başkent Tiran'daki Rahibe Teresa Havalimanı'ndaki güvenlik önlemlerinin üst seviyeye çıkarıldığı belirtildi. 

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Nikola Tesla Havalimanı'nda da güvenlik önlemlerinin yükseltildiği, bu kapsamda havalimanı girişlerine x-ray cihazları ve metal detektörlerin yerleştirildiği bildirildi.

Havalimanı Müdürü Sasa Vlaisavljevic, yaptığı açıklamada, yolcu güvenliğinin öncelikleri olduğunu vurgulayarak, havalimanının tüm girişlerinin kontrol altında tutulacağını, özellikle de yoğunluğun olduğu saatlerde ek güvenlik önlemleri alacaklarını kaydetti.

Çek Cumhuriyeti

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki terör saldırılarının ardından Çek Cumhuriyeti'nde 1'inci derece terör alarm durumunun ilan edildi.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, İçişleri Bakanı, polis ve güvenlik güçleri ile yaptığı durum değerlendirmesi sonrası gazetecilere açıklamada bulundu. 

Ülkede belirli bir terör tehdidinin bulunmadığını, alınan önlemlerin sadece koruma amaçlı olduğunu belirten Sobotka, ''Güvenlik sorunlarını engellemek için şu an ülkede arttırılmış güvenlik tedbirleri yürürlükte.'' şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Milan Chovanec de terör alarm durumunun 4 seviyesinin bulunduğunu ve ülkede şu an en yüksek düzeyde önemler aldıklarını kaydederek, ''Fiilen 1'inci derece terör alarm durumunda ihtiyaç duyulan adımları attık.'' dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.