
Esad, yönetim olarak sadece güvenlik ve askeri çözümlerden yana olmadıklarını, asıl çözümün "siyasi çözüm" olduğunu söyledi.***
ŞAM - Ali Demir
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye Devlet Televizyonu'nda katıldığı programda ülkesindeki son gelişmeleri değerlendirdi.
Esad, devlet televizyonuna verdiği demeçte, güvenlik güçleriyle karşı koymak zorunda oldukları durumların olduğunu, açıklanmayan birçok başarılar kazanıldığını ve ülkede güvenliğin şu an eskisinden daha iyi olduğunu ifade etti.
Yönetim olarak sadece güvenlik ve askeri çözümlerden yana olmadıklarını, asıl çözümün "siyasi çözüm" olduğunu söyleyen Esad, emniyet birimleriyle güvenliği sağlamanın önemine değindi.
Ülkenin bir geçiş sürecinde olduğunu, bu süreç içinde diyaloğu sürdürmenin önemli olduğunu dile getiren Beşar Esad, seçimlerin olacağını ve anayasanın yeniden gözden geçirileceğini kaydederek, başta 8. madde olmak üzere diğer maddelerle birlikte Anayasa'nın tamamının gözden geçirilmesinin normal olduğunu söyledi. Başkan Esad, Halk Meclisi seçimlerinin 2012 Şubat ayında olmasını beklediğinin de altını çizdi.
Devlet Başkanı Esad, gerek sivil gerek askeri olsun herhangi bir vatandaşa karşı suç işleyenlerin suçunun kesin olarak kanıtlanması halinde cezasını çekeceğini de sözlerine ekledi.
"Askeri müdahale çok ağır sonuçlar doğurabilir"
Esad, Suriye'ye karşı herhangi bir askeri müdahalenin çok ağır sonuçlar doğurabileceğini ileri sürerek, askeri müdahalenin söz konusu olmasının çok zor olduğunu sözlerine ekledi.
Ülkede yaşanan süreçle ilgili ekonominin zarar görmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Esad, "Suriye kendi kendine yetme özelliğine sahiptir ve bölge ekonomisi açısından Suriye stratejik öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.
Ülkenin aç kalmasının imkansız olduğunu da belirten Esad, aynı zamanda Suriye'ye uygulanacak herhangi bir ambargonun bölgede birçok ülkeyi olumsuz yönde etkileyeceğini vurguladı.
"Kararlarımızı kendimiz veririz"
Esad, Türkiye'den gelen açıklamalarla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:
"Dost ve kardeş olarak gördüğümüz devletlerin nasihatlerini memnuniyetle kabul ederiz. Ancak karar verme sürecinde biz kendi kararlarımızı kendimiz veririz. Yakın olsun, uzak olsun kimsenin Suriye'nin vereceği kararlara müdahale etmesine izin vermeyiz."
Esad sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz birçok ülkenin yetkilileriyle görüşüyoruz. Toplumsal olarak bize benzeyen devletlerle özellikle de bize yakın olan devletlerle görüş alışverişinde bulunuyoruz. Eğer bir konuda deneyimleri varsa nasihatlerini dinleriz. Bu normal bir durum.''
"Sözünüzün hiç bir kıymeti yok"
ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisi için "git" yönündeki açıklamalarıyla ilgili Esad, "Kimileri bana bazen cevap veriyorsunuz, bazende cevap vermiyorsunuz diyorlar. Biz her durumu kendi çerçevesinde değerlendiririz. Eğer dost ve kardeş bir ülkeyse tutumumuzu ortaya koymak için cevap veririz. Ancak dost olmayan ülkeler konusuna gelecek olursak, onlara eğer siyasetinizle bizden uzaklaşmak istiyorsanız biz daha fazla uzaklaşmaya hazırız diyoruz" dedi.
Esad, "ABD'ye cevap vermememiz şu anlama geliyor. Sizin bu açıklamalarınızın hiçbir değeri yok. Ben burada Suriye'nin resmi televizyonundan konuşuyorum. Eğer biz bu sözü değerlendirecek olursak. Bu söz bir saygınlığı olan bir lidere söylenmez" dedi.