
Strasbourg mahkemesi, uzun yargılamayla ilgili Türkiye'den gelen yaklaşık 3 bin davayı askıya aldı.***
STRASBOURG - Rahmi Gündüz
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kendisine gelen, Türk hükümetinin bilgisine iletilmemiş şikayet başvuruları için Ankara'nın öncelikle gerekli yasal düzenleme yapıp bir etkili iç hukuk yolu oluşturmasını beklemeyi kararlaştırdı.
Strasbourg mahkemesi, bir yılın sonunda Türkiye'nin söz konusu şikayetlerle ilgili etkili iç hukuk yolu oluşturup oluşturmadığına bakarak kararını verecek.
AİHM, Türk hükümetine daha önceden iletilmiş 330 davayla ilgili kararını gelecek dönemde vermeye devam edecek.
Uzun yargılama süresiyle gelen bir şikayeti, ''pilot dava'' ilan eden AİHM, bu konudaki gerekçeli kararının, diğer askıya alınan davalarla ilgili mağduriyetin giderilmesi için emsal oluşturması görüşünü benimsedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, son Strasbourg ziyareti sırasında konuyu gündeme getirmiş ve AİHM de önemli iş yükünden hafifleyeceği için bu öneriye sıcak bakmıştı.