Dolar
32.54
Euro
34.91
Altın
2,335.52
ETH/USDT
3,291.40
BTC/USDT
63,079.00
BIST 100
9,915.62
Dünya

Afrika'da Boko Haram: 7 yılda 20 bin ölüm

Terör örgütü Boko Haram, Afrika'da siviller ve askerleri hedef alan saldırı, yağmalama ve insan kaçırma gibi eylemlerle Çad Gölü havzasında yer alan ülkeleri dünya kamuoyunun gündemine taşıyor.

16.03.2016 - Güncelleme : 16.03.2016
Afrika'da Boko Haram: 7 yılda 20 bin ölüm Fotoğraf: AA/Mohammed Farrag

YAOUNDE - Peter Kum/Leila Thabti

Afrika’nın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi Nijerya'nın Borno eyaletinde 2002'de kurulan Boko Haram, silahlı saldırıların yanında kentleri, kamu binalarını ve camileri ateşe verme, insanları göçe zorlama, genç kızları kaçırıp satma gibi pek çok eylem düzenliyor.

Kamerun ve Nijerli askeri yetkililerden alınan bilgiye göre, geçen yıl 7 Mart’ta terör örgütü DAEŞ’e biat ettiğini ilan eden Boko Haram'ın aralarında kadın ve çocukların da olduğu binlerce militanı var. Örgüt ayrıca "canlı bomba"ya dönüştürdüğü çok sayıda rehineyi elinde tutuyor.


20 binden fazla kişiyi öldürdü

Farklı kaynaklar, Boko Haram’ın 2009’dan beri 20 binden fazla kişiyi öldürdüğünü, milyonlarca kişiyi de Çad Gölü çevresindeki ülkelere göç etmek zorunda bıraktığını kaydetti. 

2,6 milyon kişi evini terk etti

BM verilerine göre, örgütün eylemleri sebebiyle büyük bölümü Nijeryalı 2,6 milyon kişi evsiz kaldı. Çad Gölü havzasında 5,6 milyon kişi de gıda sorunu yaşıyor. Örgütün ayrıca 2015 yılında Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya'da bin 100 okulu yıktığı belirtiliyor.

"Etkinliği azaldı"

Askeri strateji konusunda çalışmaları bulunan emekli Albay Alphonse Mbida, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boko Haram'ın DAEŞ'ten lojistik destek aldığını, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun, Libya ve Suriye'deki DAEŞ'e yönelik saldırılarının Boko Haram'ı da etkilediğini kaydetti. Bu nedenle örgütün Afrika'da mevcudiyetini sürdürse de son dönemde etkinliğinin azaldığı belirtiliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın