Dünya

AB, orman yangınlarıyla mücadele için Fransa'ya uçak gönderdi

Avrupa Birliği (AB), Fransa'daki orman yangınlarının söndürülmesine yardım amacıyla bu ülkeye 4 uçak yolladı.

Ömer Tuğrul Çam  | 11.08.2022 - Güncelleme : 11.08.2022
AB, orman yangınlarıyla mücadele için Fransa'ya uçak gönderdi

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Fransa, yangınlarla mücadelede AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında destek istedi.

Destek çağrısı üzerine AB, Yunanistan ve İsveç'te konuşlandırılmış yangın söndürme uçaklarından 4'ünü Fransa'ya gönderdi.

Uçaklara ilave olarak Almanya, Polonya, Avusturya ve Romanya'dan itfaiye ekipleri Fransa'ya doğru yola çıktı.

AB'nin Copernicus uydu izleme sisteminin de Fransa'daki yangınlarla mücadelede gerekli verilerin toplanması için Fransa tarafından aktif hale getirildiği bildirildi.

Fransa'nın güneyindeki Landiras bölgesinde geçen ay başlayan ve 14 bin hektar alanı kül eden yangın hala tam olarak söndürülemedi. Burada çıkan yeni bir yangının ilerlediği, son iki günde bölgeden 10 bin kişinin tahliye edildiği belirtildi.

Yangın söndürme uçaklarının yanı sıra 1100 itfaiyecinin de alevlerle mücadele ettiği ifade ediliyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransa'daki 10 yangından 9'unun kundaklama yoluyla çıktığını, ülkede günde 200 kadar yangının baş gösterdiğini, bunların büyük bölümünün hızla söndürüldüğünü belirtmişti.

Sivil Güvenlik Sözcüsü Alexandre Jouassard da dün alevlerin hızla ilerlediğini, her geçen dakika 10 futbol sahasından büyük alanın alevlere teslim olduğunu kaydetmişti.

Macron orman yangınlarıyla mücadele için uçak gönderen AB'ye teşekkür etti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki orman yangınlarının söndürülmesine yardım amacıyla uçak ve itfaiye desteği gönderdiğini açıklayan Avrupa Birliği'ne (AB) teşekkür eti.

Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Almanya, Yunanistan, Polonya, gelecek saatlerde Romanya ve Avusturya: Ortaklarımız yangınlar karşısında Fransa'ya yardıma geliyor. Onlara teşekkürler. Avrupa dayanışması sahada." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Macron, başka bir tweetinde de alanda itfaiyeci ve sivil güvenlik personelinden oluşan 10 bin kişinin alevlerle mücadele ettiğini kaydetti.

Yangınla mücadele sırasında hayatını kaybeden 2 Fransız itfaiye görevlisi için başsağlığı dileyen Macron, "Bütün hayatları kurtarın, olabilecek her şeyi kurtarın, akabinde yeniden inşa edin." ifadesine yer verdi.

Başbakan bölgeye gitti

Ülkenin Güneybatısındaki Gironde bölgesindeki Landes civarında çıkan yangında şu ana kadar 6800 hektar ormanlık alan yandı, bölgeden 10 bin kişi tahliye edildi.

Başbakan Elisabeth Born ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yangın bölgesine gitmek için yola çıktı.

Yetkililer dün her dakikada 10 futbol sahasından fazla alanın alevlere teslim olduğunu açıklamıştı.

Landes'daki yangının 12 Temmuz'da Landiras'ta başlayan ve tamamen söndürülmeyen yangının kıvılcımlarından çıktığı ifade ediliyor.

Ülkede yıl başından bu yana çıkan yangınlar nedeniyle 50 bin hektara yakın yeşil alanın yandığı belirtiliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın