
BM Genel Kurulu, Suriye'de Beşşar Esad rejiminin insan hakları ihlallerini ve şiddeti kınayan karar tasarısını kabul etti.***
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Özlem Şahin Şakar
BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, 137 ülke karar tasarısına ''Evet'' oyu verdi, 12 ülke ''Hayır'' oyu kullandı, 17 ülke ise çekimser kaldı.
Karar tasarısını, 193 üyeli BM Genel Kuruluna resmen sunan Mısır'ın temsilcisi, Suriye'nin kendi halkına karşı giriştiği şiddeti kınadıklarını ve bu ülkenin Arap Birliği'nin taleplerine yanıt vermediğini söyledi.
Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi de kararın oylamaya sunulmasından önce söz alarak, BM üyesi ülkeleri tasarıya karşı oy kullanmaya çağırdı.
Caferi, Suriye'nin kendi ülkesinde vatandaşlarını korumaya, istikrar ve asayişi sağlamaya hakkı olduğunu belirtti.
Karar metni
Türkiye'nin de ortak sunucuları arasında bulunduğu karar metni, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Rusya ve Çin'in vetosu nedeniyle 4 Şubat'ta kabul etmediği ve Fas tarafından hazırlanan karar tasarısına çok benziyor.
Kararın giriş bölümünde, Suriye'de kötüye giden durumdan, devam eden insan hakları ihlallerinden ve Suriyeli yetkililerin kendi halkına şiddet kullanmasından ''Derin endişe'' duyulduğu belirtilerek, Suriye yönetimi, ülkedeki tüm insan hakları ihlallerine ve sivillere yönelik saldırılara son vermeye, halkını korumaya, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini tamamen yerine getirmeye çağrılıyor.
Kararın asıl paragraflarında ise Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine, toprak bütünlüğüne güçlü destek verilerek, bu ülkedeki siyasi krizin barışçıl şekilde çözülmesi gerektiği vurgulanıyor ve Suriyeli yetkililerin, ''Sivillere karşı güç kullanımı, keyfi adam öldürmeler, tutuklamalar, infazlar, işkence ve kötü muamele'' gibi işledikleri tüm insan hakları ihlalleri kınanıyor.
Kararda Suriye'de silahlı gruplar da dahil olmak üzere bütün taraflar, şiddet eylemlerini sona erdirmeye çağrılıyor, ''Nereden gelirse gelsin'' bu tür eylemler kınanıyor ve şiddet eylemleri ile insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların mutlaka hesap vermeleri gerektiği vurgulanıyor.
Dünya sizinle beraber
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, kararın kabulünden sonra yaptığı açıklamada, ''Bu karar Suriye halkına açık mesaj gönderdi; dünya sizinle beraber'' dedi.
BM ülkelerinin çoğunluğunun Arap Birliği'nin barış planını desteklediklerinin bu kararla ortaya çıktığını belirten Rice, ''Beşşar El Esad hiç bu kadar izole edilmemişti. Uluslararası toplum Suriye'de demokrasiye hızlı geçişi destekliyor. Değişiklik artık yaşanmalı'' diye konuştu.