Prof. Akyıldız, insan vücuduna ek hücre yapacak, bunlar birbiriyle haberleşecek.***
ANKARA - Selma Kasap
ABD'de yürüttüğü kablosuz iletişim hatları ve uydu haberleşmesi araştırmaları dolayısıyla mühendislik bilimleri dalında bu yıl TÜBİTAK özel ödülünü alan Prof. Dr. Fuat Akyıldız, son araştırmasında bu çalışmalarını daha da ileriye götürerek insan vücuduna yerleştirilen nano aygıtların haberleşmesini sağlayacak proje ile hastalıkların daha oluşmadan teşhisine imkan verecek teknolojilerin alt yapısını hazırlıyor.
ABD'nin TÜBİTAK dengi kuruluşu NSF'ten bu çalışmaları için 3 milyon dolarlık destek alan Türk araştırmacı, projesinin 30 yıl sonra deneme çalışmalarının başlayacağını öngörüyor. Araştırmacı, projenin meyvelerinin alınması ile gelecekte insan ömrünün 250 yıla kadar çıkarılmasının yolunun açılacağını belirtiyor.
Akyıldız, AA muhabirine çalışmalarına ilişkin bilgi verirken, 4G ve NG kablosuz ağlar fikirlerini, 1999-2000 yıllarında öne süren ilk araştırmacılar arasında olduğunu ifade etti.
Üç kıtada araştırmalar yapan ve pek çok merkezde de başkan olarak görev alan Akyıldız, son araştırma konusunun ise saç telinden daha ince özellikteki nano cihazların birbirleriyle nasıl iletişim kurabilecekleri üzerine olduğunu bildirdi.
Akyıldız, ''Bu nano aletler, insan vücuduna enjekte edilecek, akyuvarlar, alyuvarlar gibi yeni kan hücreleri olarak vücutta milyarlarca ek hücre olarak dolaşacak. Bunlar herhangi bir tümörde, hastalıkta, virüslere karşı kullanılacak. Bunların haberleşmesi, beraberce çalışmaları ilginç araştırma problemlerini kapsıyor. Moleküler iletişim adı altında gerçekleşen bu çalışma şu an bütün dünyaya yayılıyor'' dedi.