Dolar
32.35
Euro
34.92
Altın
2,221.49
ETH/USDT
3,555.00
BTC/USDT
70,850.00
BIST 100
9,079.97
Teknoloji, Ramazan 2018

İmam hatip öğrencilerinden "oruç kaşığı" projesi

11 yaşındaki öğrenci Mehmet Akif Tortum, "Tahta kaşığa kablo, pil ve lamba yardımıyla düzenek hazırladık. Yemeğin tuz oranına göre, lambanın ışık seviyesi artıyor ya da azalıyor." dedi.

11.05.2018 - Güncelleme : 11.05.2018
İmam hatip öğrencilerinden "oruç kaşığı" projesi Fotoğraf: AA/Abdullah Yıldız

KIRŞEHİR

Kırşehir Şehit Ömer Halisdemir İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, ramazan ayında oruçlu olmaları nedeniyle yemeklerin tuz miktarını ayarlamakta zorlanan kadınlara katkı sağlamak amacıyla "oruç kaşığı" projesini geliştirdi.

Okulun TÜBİTAK Bilim Fuarı çalışması kapsamında hazırlanan projeler, spor salonunda vatandaşlar ve velilerin dikkatine sunuldu.

5-A sınıfı öğrencileri Mehmet Akif Tortum ve Dilara Abdelhadi'nin öğretmenlerinin de katkısıyla yaklaşık bir ayda hazırladığı "oruç kaşığı" fuarda en fazla ilgi gören proje oldu.

Öğrencilerin geliştirdiği "oruç kaşığı", yemeğe batırıldığında üzerindeki düzenek sayesinde tuz miktarı hakkında bilgi veriyor.

Öğrencilerden Tortum, yaptığı açıklamada, yaklaşan ramazan ayını dikkate alarak projeyi hazırladıklarını söyledi.

Yemeğin tadına bakmadan tahta kaşığa hazırlanan düzenekle tuz miktarının ölçülebilmesini amaçladıklarını belirten Tortum, "TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında tahta kaşığa kablo, pil ve lamba yardımıyla düzenek hazırladık. Yemeğe atılan tuz oranında lambanın ışık seviyesi artıyor ya da azalıyor." dedi.

Işığa göre tuz oranı ayarlanıyor

Projenin danışman öğretmeni Fadime Sarı da projeyi öğrencilerle düşündüklerini ve hayta geçirdiklerini ifade etti.

Ramazan sofralarında genellikle tuz tartışması olduğuna dikkati çeken Sarı, şunları kaydetti:

"Biz de bu tartışmaların önüne geçmek ve oruçluyken yemeklerin tuzunu anlayabilmek için oruç kaşığı yaptık. Yemeğe batırılan tahta kaşıktaki lambanın ışığı, tuz oranına göre değişmekte. Işığa göre tuz oranını ayarlayabiliyorsunuz."

Muhabir: Abdullah Yıldiz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.