
BTK Başkanı Acarer, Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle görüşmeye gittiğini belirterek, ''Görüştüğümüz yetkililer, Güvenli İnternet Hizmeti'ne yönelik bilgilendirmelerimizden memnun kaldı'' dedi.***
ANKARA
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ile birlikte sektörü izleyen basın mensuplarıyla makamında sohbet toplantısında bir araya geldi.
Güvenli İnternet Hizmeti'ne ilişkin bilgi veren Acarer, bu hizmetin sunulmasına yönelik düzenlemenin geçen yıl temmuz ayında hazırlanan Tüketici Hakları Yönetmeli'ğinde ''İsteyen aboneler güvenli internet hizmetini ücretsiz olarak alma hakkına sahiptir'' şeklinde yer aldığını, BTK olarak bu düzenlemeye paralel olarak 22 Şubat'ta karar aldıklarını söyledi.
Hazırladıkları yeni düzenlemede, bu hizmetin tamamen tercihe bağlı olduğunu belirttiklerini aktaran Acarer, ''22 Ağustos'tan sonra internet kullanıcıları ikiye ayrılacak; Güvenli İnternet Hizmeti'ni tercih edenler ve tercih etmeyenler. Tercih edenlere, servis sağlayıcılar şifre verecek. Bu şifre ile kullanıcı, ister aile, ister çocuk profilini tercih edecek. İsterse de Güvenli İnternet Hizmet'inden tamamen ayrılacak'' diye konuştu.
Acarer, ''Birçok aile böyle bir düzenleme olmadığı için bilgisayarını çocuklarına kullandırmıyor veya internet abonesi olmuyor. Hizmetin yürürlüğe girmesiyle internet kullanıcı sayısı artacak'' değerlendirmesinde bulundu.
Tayfun Acarer, bu konuya ilişkin kendisinin AB yetkililerine, Ayhan Beydoğan'ın ise AGİT temsilcilerine bilgi verdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Güvenli İnternet Hizmeti'nin hazırlık aşamasında sosyal medyanın olumsuz etkisine tanık olduk. Negatif etkileşim ışık hızıyla oluştu. Özellikle AB'ye çok olumsuz yansıtılmış. Bu çok üzüntü verici bir olay. AB'ye Türkiye'deki bir üniversiteden öğretim üyelerini davet etmişler. Onlar da olumsuz yorumlarda bulunmuşlar. Bizim Dışişleri Bakanlığı yetkilileri itiraz etmişler ama olumsuz bir etki oluşmuş. Bu tür bilgilendirmeleri esefle karşıladım. Sayın Ayhan Beydoğan AGİT'e gitti. Ben Brüksel'e AB yetkilileriyle görüşmeye gittim. Görüştüğümüz yetkililer bilgilendirmelerimizden memnun kaldı. AB'yi bu konuda bilgilendirmeye devam edeceğiz.''