Dolar
32.32
Euro
34.91
Altın
2,213.80
ETH/USDT
3,601.00
BTC/USDT
71,400.00
BIST 100
9,039.21
Teknoloji, arşiv

Ar-Ge çalışmalarına Avrupa'dan kaynak

AYF ve TÜBİTAK, fon kurmayı hedefleyen yönetici ve bireyleri, 30 Ocak 2015'e kadar "Türkiye Teknoloji Transfer Hızlandırıcı Projesi" için niyet beyanı çağrısına başvurmaya davet etti.

27.12.2014 - Güncelleme : 27.12.2014
Ar-Ge çalışmalarına Avrupa'dan kaynak

ANKARA

Avrupa Yatırım Fonu (AYF) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), fon kurmayı hedefleyen yönetici ve bireyleri, 30 Ocak 2015'e kadar "Türkiye Teknoloji Transfer Hızlandırıcı Projesi" için niyet beyanı çağrısına başvurmaya davet etti.

TÜBİTAK'ın internet sitesinden yapılan duyuda, Ar-Ge çalışmalarının ticarileştirilmesinin Türkiye'de finansman açığından etkilenen alanlardan biri olduğu ve özel sektör yatırımlarından genellikle yoksun kaldığı ifade edildi. Projeyle, finansman açığına yapılacak kamu müdahalesinin, üniversite ve araştırma merkezlerindeki bilimsel Ar-Ge çalışmalarının ticarileştirilmesini kolaylaştıracak finansal olarak sürdürülebilir fon kurulmasını ve Türkiye'de, özellikle ülkenin daha az gelişmiş veya gelişmekte olan bölgelerine yayılmasına özel önem verilerek, teknoloji transfer piyasasının gelişiminin tetiklenmesinin hedeflendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Türkiye Teknoloji Transfer Hızlandırıcı Projesi altında, üniversite veya araştırma merkezlerindeki yatırım fırsatlarının ticarileştirilmesine odaklanılarak, fikri mülkiyet varlıkları/lisanslanan projeler veya üniversiteler temelli bilgilerin ticarileştirilmesi amacıyla kurulan girişim şirketleri, yeni kurulan girişimler ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde, öz sermaye ortaklığı karşılığında fikri mülkiyet varlıklarına yatırım amaçlı olarak girişim sermayesi fonları kurulacaktır. Proje kapsamında kurulması planlanan ilk fona aktarılacak 26,3 milyon avroluk kaynak için 28 Temmuz 2014'te niyet beyanı çağrısına çıkılmış ve başvuru süresi 11 Eylül 2014'te sona ermiştir. Projeye sağlanan ek kaynakla birlikte kurulması planlanan ikinci fona 18,3 milyon avro aktarmak üzere niyet beyanı çağrısı 22 Aralık 2014 tarihi itibariyle tekrar açılmıştır. Niyet beyanı çağrısı AYF’nin internet sitesinde yayınlanmakta olup rekabete açık bir süreç sonunda seçilecek olan fon yöneticisine ek kaynak sağlanacaktır.

Avrupa Yatırım Fonu 

Avrupa'nın mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerinin finansman imkanlarına erişimlerine destek olmayı misyon edinen AYF, hedef kitlesine uygun olacak şekilde risk sermayesi, büyüme sermayesi, kredi garantileri ve mikrofinans ürünleri tasarlayıp geliştiriyor.

AB'nin hedeflerinden inovasyon, Ar-Ge, girişimcilik, büyüme ve istihdam yaratma konularında destekleyici ve teşvik edici rol oynayan AYF'nin, girişim sermayesi fonlarındaki toplam net taahhüdü 2013 yılı sonunda 7,9 milyar avroyu, kredi garanti portföyü ise 300'ü aşkın operasyonla 5,6 milyar avroyu buluyor.

Muhabir: Mehtap Yılmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın