Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.20
BTC/USDT
70,360.00
BIST 100
9,079.97
Spor, Basketbol

Anadolu Efes, THY Avrupa Ligi Dörtlü Final ilk maçında finale yükseldi

Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Final ilk maçında Yunanistan'ın Olympiakos takımını 77-74 yenen Anadolu Efes, finale yükseldi.

Yunus Kaymaz, Emre Doğan  | 19.05.2022 - Güncelleme : 20.05.2022
Anadolu Efes, THY Avrupa Ligi Dörtlü Final ilk maçında finale yükseldi

İstanbul

Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Final ilk maçında Yunanistan'ın Olympiakos takımını 77-74 yenen Anadolu Efes, organizasyonda üst üste 3. kez finale yükseldi.

Stark Arena'da oynanan karşılaşmaya etkili başlayan Olympiakos, Walkup ve Fall'ın basketleriyle 6. dakikada 7 sayılık fark yakaladı: 12-5. Molanın ardından Dunston ve Larkin'in kazandırdığı basketlerle toparlanan Anadolu Efes, Bryant'ın isabetli dış atışıyla 9. dakikada skor üstünlüğünü ele geçirdi: 14-16. Kalan bölümde Micic'in basketine Papanikolaou'nun sayılarıyla yanıt veren Olympiakos, ilk çeyreği 21-18 önde tamamladı.

İkinci periyotta Martin ile pota altını oldukça etkili kullanan Olympiakos, 17. dakikada farkı tekrar 7 sayıya çıkardı: 39-32. Anadolu Efes, Micic'in 3 sayı çizgisinin gerisinden art arda kaydettiği basketlerle 19. dakikada öne geçti: 41-42. Yunanistan ekibi, bitime 46 saniye kala McKissic'in kazandırdığı sayılarla soyunma odasına 43-42 üstün gitti.

Üçüncü çeyreğe hızlı başlayan Anadolu Efes, Bryant'ın skorer oyunuyla 26. dakikada farkı çift hanelere taşıdı: 48-59. Çabuk toparlanan Olympiakos, Dorsey'nin 3 sayı çizgisinin gerisinden kaydettiği basketle bitime 4 saniye kala farkı 3'e indirmesine rağmen Anadolu Efes, final periyoduna 66-63 önde girdi.

Dördüncü çeyreğin son bölümü büyük bir heyecana sahne oldu. Olympiakos, Martin'in pota altından kaydetti basketle bitime 19,5 saniye kala skoru eşitledi: 74-74. Anadolu Efes, Micic'in son saniyede attığı 3 sayılık basketle karşılaşmadan 77-74 galip ayrıldı ve adını finale yazdırdı.

Üst üste 3. kez finalde

Anadolu Efes, Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki bir numaralı organizasyonunda üst üste üçüncü kez finale yükseldi.

Avrupa Ligi'nde ilk olarak 2018-2019 sezonunda final oynama başarısı gösteren lacivert-beyazlı takım, CSKA Moskova'ya 91-83 yenilerek ikincilikle yetinmişti. Anadolu Efes, geçen yıl ise finalde Barcelona'yı 86-81 mağlup ederek kupayı müzesine götürmüştü.

Dörtlü Final'de 5. kez mücadele eden Anadolu Efes, 2000 ve 2001'de ise üçüncülük elde etmişti.

Lacivert-beyazlı takımın başantrenörü Ergin Ataman da beşinci kez yer aldığı Dörtlü Final'de üçüncü kez finale yükselme sevinci yaşadı.

THY Avrupa Ligi'nde 2019-2020 sezonu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle iptal edilmişti.


Micic kötü başladı, iyi bitirdi

Anadolu Efes'in Sırp oyuncusu Vasilije Micic, ülkesinde oynanan Dörtlü Final ilk maçına kötü başlamasına karşın son saniyede attığı üçlükle takımının finale yükselmesini sağladı.

28 yaşındaki oyuncu, Olympiakos karşısında 15 sayı, 2 ribaunt, 7 asistlik performans sergiledi.

Lacivert-beyazlı takımda Shane Larkin 21 sayıyla maçın en skorer ismi olurken, Bryant (16) ve Dunston (12) çift haneleri gördü.

Üst üste 6. kez Türk takımları finalde

Türk temsilcileri, THY Avrupa Ligi'nde üst üste 6. kez finale yükseldi.

Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki bir numaralı organizasyonunda 2016, 2017 ve 2018'de Fenerbahçe adını finale yazdırdı. 2017'de kupanın sahibi olan sarı-lacivertli takım, 2016 ve 2018'de ise ikincilikle yetindi.

Tarihinde ilk kez final oynadığı 2019'da ikinci olan Anadolu Efes ise geçen yıl şampiyonluk kupasını kaldırmıştı.

Final 21 Mayıs'ta

THY Avrupa Ligi'nde Anadolu Efes'in mücadele edeceği final karşılaşması, 21 Mayıs Cumartesi günü yapılacak.

Lacivert-beyazlılar, finalde Barcelona-Real Madrid maçının galibiyle karşılaşacak. Final müsabakası, TSİ 22.00'de başlayacak.

Anadolu Efes Başantrenörü Ataman: Çok mutluyum

Anadolu Efes'te başantrenör Ergin Ataman, Stark Arena'da oynanan karşılaşmanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Olympiakos ile çok zor bir maç oynadıklarına vurgu yapan deneyimli başantrenör, "Çok mutluyum. Bugün, Atatürk'ün armağan ettiği Gençlik ve Spor Bayramı. Bu bayrama katkı yapmak istediğimi söylemiştim. Eminim ki Türkiye'nin her yerinde birçok insan büyük bir mutluluk yaşıyor. Zorlu bir atmosfer vardı. İlk kez Dörtlü Final'de bu denli dominant bir seyirci topluluğu gördüm. Biletlerin yüzde 90'ını Olympiakoslulara satmışlar. Maçı sanki Atina'da oynuyor gibiydik. Ancak hiç hissetmedik." ifadelerini kullandı.

Karşılaşmaya istedikleri başlangıcı yapamadıklarını aktaran Ergin Ataman, "Stresli başladık. Sert başladılar. Larkin müthiş bir performansla takımı toparladı ve maça geri döndük. İkinci yarı çok iyi oynadık ama bir türlü kıramadık. Olympiakos geldi, son topa kadar 3-4 pozisyonu kolay harcadık. Son topta planımız beraberliği koruyup son 5-6 saniyede hücum etmekti. Micic atışa gitti, soktu ve finaldeyiz. Kaldı 1." diye görüş belirtti.

Karşılaşmada Elijah Bryant'ın sergilediği performansa dikkati çeken Ataman, "Elijah Bryant, maçın gizli kahramanı. Maçın başında Larkin ve Micic'i kilitlediler. Orada James Anderson'ı kullanamadık ve Bryant'a döndük. Onun yaratıcılığıyla skor bulmaya başladık. Savunmada da Singleton müthiş bir iş yaptı. Buraya gelen taraftarlara teşekkür ediyorum. Buradan Türkiye'ye bir kupa daha getireceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.

Micic: Umarım Türk vatandaşları, bu galibiyetten dolayı bayramlarını daha mutlu bir şekilde yaşar

Stark Arena'da oynanan karşılaşmanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Anadolu Efes'in Sırp oyuncusu VasilijeMicic, "İnanılmaz bir atmosferde müthiş bir maç oynadık. Maçı izleyen herkesin zevk aldığını düşünüyorum. Akıllı oynadık. Maçın sonuna kadar motivasyonumuzu kaybetmedik. Acele etmedik. Son saniye basketini atarak kazandığımız için çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda finale yükselmeleriyle ilgili konuşan Vasilije Micic, "Türkiye'deki insanların 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum. Kendimizi Türk ulusunun bir parçası gibi hissediyoruz. Türkiye'yi temsil ediyoruz. Bundan gurur duyuyoruz. Umarım Türk vatandaşları, bu galibiyetten dolayı bayramlarını daha mutlu bir şekilde yaşar." şeklinde konuştu.

Larkin: Kendimize güvendik ve finale yükseldik

Anadolu Efes'in milli oyuncusu Shane Larkin ise çok iyi oynadıklarını dile getirerek, "Çok mutluyum. Birçok insan, burada olacağımızı düşünmüyordu. Takım halinde oynadık. Kendimize güvendik ve finale yükseldik. Şampiyon olmak için bir şans daha elde ettik." diye görüş belirtti.

Finalde Barcelona-Real Madrid maçının galibiyle karşılaşacaklarının hatırlatılması üzerine Larkin, "Rakip fark etmez. İkisi de zor takım. Çok iyi oldukları için Dörtlü Final'deler. Bugün bu galibiyetin mutluluğunu yaşayacağız ve final maçına odaklanacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Maçın sonunda 3 sayılık basketi atarak Anadolu Efes'e galibiyeti ve finali getiren Micic ile ilgili Shane Larkin, "Micic son saniyede inanılmaz bir basket kaydetti. Galibiyetin hikayesini yazdı. Evinde son saniye basketini atarak bu hikayenin sonunu getirmesi gerekiyordu. Onun için çok mutluyum. Onunla gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.