свет

Германија се сеќава на жртвите од холокаустот

Германија се сеќава на жртвите од холокаустот

Претседателот на Парламентот, Волфганг Шојбле, изјави дека за време на владеењето на нацистите, милиони Евреи и други малцински заедници претрпеле прогонства и биле убиени во логорите на смртта низ германски окупираната Европа.

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Франција: Бројот на невработени во 2020 година се зголеми за 7,5 отсто
27.01.2021

Франција: Бројот на невработени во 2020 година се зголеми за 7,5 отсто

Иако во последното тримесечје бројот на невработени се намалил за 2,7 отсто, ако се земе предвид целата година, бројот на невработени минатата година се зголемил за 7,5 отсто во споредба со 2019 година

Иран од Русија ќе купи 2 милиони дози од вакцината „Спутник V“
27.01.2021

Иран од Русија ќе купи 2 милиони дози од вакцината „Спутник V“

Махмуд Ваизи, нагласи дека веќе два месеци се одвиваат разговорите со Русија, Индија и Кина во рамки на работите за снабдување со вакцини против Ковид-19.

Индонезија: 22 ерупции на вулканот Мерапи во последните шест часа
27.01.2021

Индонезија: 22 ерупции на вулканот Мерапи во последните шест часа

Центарот за вулканологија и намалување на геолошки катастрофи објави дека денеска, во периодот од 6:00 до 12:00 часот, вулканот Мерапи 22 пати исфрлил пепел и чад

Италијанците вакцината против Ковид-19 ја гледаат како единствен излез од пандемијата
27.01.2021

Италијанците вакцината против Ковид-19 ја гледаат како единствен излез од пандемијата

Во Италија, каде кампањата за вакцинација започна на 27 декември минатата година, како и поголемиот дел од Европа, граѓаните зборуваа за доцнењето на вакцината и снабдувањата во главниот италијански град.

Во Германија од последици предизвикани од Ковид-19 починаа уште 982 лица
27.01.2021

Во Германија од последици предизвикани од Ковид-19 починаа уште 982 лица

Во изминатите 24 часа се регистрирани уште 13.202 случаи на Ковид-19, што е вкупно 2.161.000. На одделите за интензивна нега се наоѓаат 4.571 пациенти.