политика

Министерот за правда, Маричиќ, во Анкара се состана со претседателот на турското Собрание Мустафа Шентоп

Министерот за правда, Маричиќ, во Анкара се состана со претседателот на турското Собрание Мустафа Шентоп

„Одлучноста и заедничката волја за зајакнување на досегашната соработка на секое поле меѓу нашите две земји е јасна“, рече претседателот на турското Собрание, Шентоп

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Џафери го прими на проштална средба началникот на Канцеларијата на НАТО за врски во Скопје
29.03.2021

Џафери го прими на проштална средба началникот на Канцеларијата на НАТО за врски во Скопје

Џафери упати благодарност за досегашниот ангажман на Канцеларијата, но и лично до полковник Јанкович како современик на тридецениската НАТО интеграција на Северна Македонија

Османи одржа состанок со шефовите на дипломатско-конзуларните претставништва на Северна Македонија
27.03.2021

Османи одржа состанок со шефовите на дипломатско-конзуларните претставништва на Северна Македонија

„Денес со нашите амбасадори не само што ќе ја одбележиме годишнината, туку и суштински ќе го анализираме досега сработеното; ќе направиме рекапитулар, или еден вид пресек на нашето членство во НАТО...“

Во Скопје одбележана првата годишнина од членството на Северна Македонија во НАТО
27.03.2021

Во Скопје одбележана првата годишнина од членството на Северна Македонија во НАТО

„Членството во НАТО не е гаранција дека веќе нема да се соочуваме со предизвици, бидејќи тие се неминовни за секоја држава во светот, меѓутоа, членството е гаранција дека кога ќе се соочуваме нема да бидеме сами...“

Адмирал Роберт Бурк: „Северна Македонија имаше одличен почеток и обезбедува значителен придонес за НАТО“
26.03.2021

Адмирал Роберт Бурк: „Северна Македонија имаше одличен почеток и обезбедува значителен придонес за НАТО“

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, одржa средба со командантот на Сојузничката команда на здружените сили на НАТО во Неапол, адмирал Роберт Бурк...

Пендаровски оствари телефонски разговор со генералниот секретар на НАТО, Столтенберг
26.03.2021

Пендаровски оствари телефонски разговор со генералниот секретар на НАТО, Столтенберг

Во разговорот разменети се мислења за улогата на Алијансата и справувањето со идните безбедносни предизвици, за регионалната стабилност и за надворешно-политичките приоритети на Северна Македонија