"ABD'deki köprü, gemi çarptığı için değil patlama yüzünden yıkıldı" iddiası

Aras Fırat Tekeş, Meltem Sarsılmaz / 27.03.2024

ABD'nin doğusundaki Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde bulunan Francis Scott Key Köprüsü büyük bir geminin çarpması sonucunda yıkıldı. Olayın ardından sosyal medya platformlarında teyit edilmemiş bilgiler dolaşıma girdi. Güncel olmayan görüntülerin yeniden paylaşıma sokulduğu görüldü. 

                     

Kargo gemisi yerel saatle 01.30 civarında köprünün kolonlarından birine çarptı. Çarpmanın ardından gemide yangın çıktı. Yaklaşıl 2,7 kilometre uzunluğunda olan köprünün bir kısmı çarpmanın etkisiyle suya çökerken, köprünün üzerindeki birçok araç da suya düştü. Yetkililer, arama kurtarma ekiplerinin suya düştüğü tahmin edilen 7 kişi için kurtarma faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya uygulaması X'te, paylaşılan bir videonun Francis Scott Key Köprüsü'nde gerçekleşen patlamayı gösterdiği iddia edildi.Videoda köprünün üstü ve üstünde bulunan araçlar ile ardından yaşanan büyük bir patlama görülüyor. Köprünün suya çökmesiyle ilgili farklı bir kamera açısı iddiasıyla paylaşılan video olayla ilgili yanlış bilginin yayılmasına yol açtı. 

BULGULAR 

AA Teyit Hattı iddianın arka planını inceledi. Videodan alınan ekran görüntüsü tersine arama yöntemi kullanılarak taratıldı. Videonun Francis Scott Key köprüsünü göstermediği ve güncel olmadığı tespit edildi. 

Videonun Ekim 2022 yılında çektiği tespit edildi. İddianın öne sürdüğü gibi videonun Francis Scott Key köprüsünü değil, Rusya ile Kırım'ı bağlayan Kerç Köprüsü'nde yaşanan patlamayı gösterdiği anlaşıldı. 

Görüntünün İngiltere merkezli The Guardian gazetesi tarafından da paylaşıldığı görüldü.Her iki video da karşılaştırıldığında köprü üzerindeki araçların ve kameraya doğru gelen aracın farlarının aynı olduğu tespit edildi. İddiada yer alan video incelendiğinde köprüde bir patlamanın yaşandığı görüldü. Ancak Francis Scott Key Köprüsü'nün gemi çarptıktan saniyeler sonra suya çöktüğü ve bir patlamanın da yaşanmadığı bulundu. 

Kerç Köprüsü'nde patlama 

Rusya ile Kırım Yarımadası arasında inşa edilen 19 kilometrelik Kerç Köprüsü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla 2018 yılında açıldı. Rusya ve Kırım arasındaki tek bağlantı olan bu köprüde Ekim 2022'de bir patlama meydana geldi. Köprü üzerindeki kamyonda gerçekleşen patlama nedeniyle yakınında yakıt taşıyan tren vagonunda yangın çıktı. Kamyonun patlaması sonucunda 3 kişi hayatını kaybetti.







BULGU SETİ
  • Görüntülerin Francis Scott Key Köprüsü'nü göstermediği görüldü.
  • Videonun Ekim 2022'de Rusya ile Kırım'ı bağlayan Kerç Köprüsü'nde yaşanan patlamayı gösterdiği tespit edildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"ABD'deki Francis Scott Key Köprüsü'nün gemi çarpması sonucu değil patlama yüzünden yıkıldığı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.