"İzmir Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanı rehin alındı" iddiası

Teyit Hattı / 24.04.2024

Bağlamından koparılarak gündeme getirilen haberler, toplumun yanlış bilgilenmesine sebebiyet verirken dezenformatif içeriklerin yayılmasına kapı aralıyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR
Bazı sosyal medya hesapları ve haber kaynakları İzmir Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarının pompalı tüfekle rehin alındığı iddiasını gündeme getirdi. 

BULGULAR
Anadolu Ajansı'nın konuyla ilgili geçtiği habere göre, "bir süre önce İzmir Şehir Hastanesi'nde tedavi gören ve psikolojik sorunları olduğu ileri sürülen C.Y'nin (50) pompalı tüfekle geleceği ihbarı üzerine bölgede, hastane polisi ve jandarma ekiplerince güvenlik önlemi alındı. Ekipler, gelen aracı tespit ederek hastane otoparkında C.Y'yi etkisiz hale getirdi.

Yapılan aramalarda aracın bagajında pompalı tüfek, fişek ve bıçak ele geçirildi. Şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı. Hastaneye tekrar gelen C.Y'nin, 9'uncu kata çıkarak kendisiyle ilgilenilmediğini belirterek sağlık çalışanlarını ölümle tehdit ettiği öne sürüldü. Doktor ve diğer sağlık çalışanları, kendilerini odaya kilitleyerek "beyaz kod" bildiriminde bulundu. Polis ve jandarma ekipleri C.Y'yi hastane bahçesinde gözaltına aldı. C.Y, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı."

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada,  "Söz konusu şahsın, tüfekle hastaneye girdiği ve sağlık çalışanlarını rehin aldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı" vurgulandı.  

Hastanede bir süre önce sağlık hizmeti alan bir hastanın, 23 Nisan salı günü saat 11:00 sularında hastaneye tekrar geldiği, taşkınlık yapacağı ihbarı nedeniyle bu kişinin hastane bahçesinde emniyet güçleri tarafından kontrol altına alındığı ifade edildi. Aracında bir adet silah bulunduğu belirtilen şahsın gözetim altında muayenesinin gerçekleştiği açıklandı. Hakkında bir şikayet bulunmayan şahsın savcı tarafından serbest bırakıldığı bilgisine yer verildi. 

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi, "Bahsi geçen şahsın ameliyat yerinde olan kanaması nedeniyle doktorlarla görüşmek isteğiyle aynı gün içinde saat 17.30'da hastaneye tekrar gelmesi tedirginliğe yol açmış ve hastane güvenlik görevlileri şahsı kontrollü bir şekilde hastane dışına çıkarmıştır. Bu süre içinde doktorlara da bilgilendirme yapılmıştır. Şahıs güvenlik personeli eşliğinde polise teslim edilmiştir; emniyetteki işlemleri devam etmektedir."

BULGU SETİ
  • İzmir İl Sağlık Müdürlüğü iddiayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Şahsın, tüfekle hastaneye girdiği ve sağlık çalışanlarını rehin aldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı" vurgulandı. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"İzmir Şehir Hastanesi'nde bir kişi sağlık çalışanını pompalı tüfekle rehin aldı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.