"Robert De Niro ABD'deki Filistin destekçilerine tepki gösterdi" iddiası

Gaye Güllü / 02.05.2024
İstanbul

Sosyal medyada gündeme gelen asılsız iddialar kullancıların yanlış bilgilendirilmesine neden oluyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

X'te farklı hesaplarca "Robert De Niro İsrail destekliyor" açıklamsıyla dolaşıma sokulan görüntüler kısa sürede gündem oldu.

Videoda "Konuştuklarınız saçmalık, evinize dönün" dediği görülen De Niro'nun bu sözleri İsrail'i protesto eden Filistin destekçilerine söylediği iddia edildi.

İsrail merkezli haber kaynakları da söz konusu görüntüleri okuyucularına "Oyuncu Robert De Niro Filistin yanlısı protestocularla yüzleşiyor" başlığı ile servis etti.

BULGULAR

AA Teyit Hattı iddaya konu videoyu araştırdı. Yapılan incelemede, görüntülerin bir dizi setinde kayda alındığı belirlendi.
İlk olarak İngilizce olarak 'Robert De Niro İsrail'i destekliyor' cümlesi açık kaynaklardan aratıldığında, söz konusu olayla ilgili birçok haberin bulunduğu belirlendi.

Haberlerin detayları incelendiğinde, görüntülerin 'Zero Day' isimli dizi setinde kaydedildiği belirlendi. 

Sosyal medyada gündem olan görüntüler hakkında CNN'e konuşan yayıncı Stan Rosenfield videodan bağlamı dışında kullanıldığını belirterek 'De Niro'nun kullandığı ifadelerin tamamı senaryoda yer alıyor' açıklamasında bulunmuş.

İddiaya konu görüntüler tersine görsel arama yöntemi ile tarandığında, videonun 27 Nisan'da Tiktok üzerinden 'yeni film' etiketi ile dolaşıma girdiği belirlendi. 

Bir Netflix sözcüsü ise AFP'ye yaptığı açıklamada görüntülerin 27 Nisan'da Zero Day dizisinin setinde çekildiğini doğrulamış.

Ayrıca, Zero Day dizisinde Robert De Niro ile birlikte rol alacak olan Mozhan Marno'nın iddiayı gündeme getiren Haaretz yazarı Rachel Fink'e iddianın doğru olmadığını belirten bir açıklama yaptığı görüldü. 

Oyuncunun hesabında yapmış olduğu açıklama şu şekilde; "Robert Deniro, yakında yayınlanacak Netflix şovu Zero Day'de karakteri olarak bir konuşma yapıyor. Ben de bu işin içindeyim ve klibi görünce konuşmayı tanıdım. Bu bir kurgu. Lütfen yayınlamadan önce doğrulayın." 

Haarezt'in söz konusu makaleyi bir süre sonra yayından kaldırdığı tespit edildi.

BULGU SETİ
  • Video, Robert De Niro'nun rol alacağı Zero Day isimli dizi setinde çekildiği belirlendi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Robert De Niro ABD'deki Filistin destekçilerine bağırarak tepki gösterdi" iddiası gerçeği yansıtmıyor.