"Gazze üzerinde ABD'nin bombardıman uçağı" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 01.05.2024
İstanbul

İsrail'in başta Gazze Şeridi'nin kuzeyi olmak üzere bölgeye gerçekleştirdiği hava ve kara saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 34 bin 568'e yükseldi. İsrail Ordusu'nun son olarak Rehaf'a yönelik planladığı askeri harekat gündemdeki yerini korurken, bazı sosyal medya kullanıcıları ABD'ye ait savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nde görüntülendiğini öne sürdü. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları, ABD'ye ait B-2 Spirit stratejik bombardıman uçağının Gazze üzerinde görüntülendiği bilgisini ekleyerek bir fotoğrafı takipçilerine servis etti. Fotoğrafta, B-2 tipi uçağın gökyüzünde olduğu görüldü. Bu içerik yaklaşık 90 bin X kullanıcısı tarafından görüntülendi ve defalarca kez yeniden paylaşıldı.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaya konu olan fotoğrafın arka planını araştırdı. 

Fotoğraf bilgisayar ortamına aktarılarak detaylı şekilde incelendi. Siyah beyaza çevrilen fotoğrafın parlaklık değeri -150'ye düşürülürken, contrast ise +100'e çıkartıldı. Doygunluk +100 ve titreşim ise +80'e yükseltildi.

Fotoğraftaki değerler değiştirildiğinde, iddiaya konu olan savaş uçağının bir dikdörtgen içinde kaldığı tespit edildi. Elde edilen bulgular, uçak fotoğrafının dekupe edilerek mevcut görsele eklendiğini ortaya çıkarttı. 

BULGU SETİ
  • Bilgisayar ortamında incelenen fotoğrafın kurgu olduğu tespit edildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Fotoğrafın Gazze semalarında uçan ABD'ye ait bombardıman uçağını gösterdiği" iddiası gerçeği yansıtmıyor.