"Facebook'un sahibi Zuckerberg'in inşa ettirdiği sığınak görüntülendi" iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 02.05.2024

Sosyal medyada bağlamından koparılarak paylaşılan içerikler kullanıcıların yanılmasına neden olurken, komplo teorisi üreticileri bireylerin endişelerini kullanarak etkileşim oluşturmaya çalışıyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada dolaşıma sokulan paylaşımda görülen mekanın, "Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg'in inşa ettirdiği sığınak" olduğu iddia edildi. İddiada, yeraltı sığınağının 75 kişinin 5 yıl boyunca dışarıyla irtibat kurmadan yaşayabileceği donanım ve teknolojiye sahip olduğunu öne sürüldü.

BULGULAR

AA Teyit Hattı, iddia videosundan alınan ekran fotoğraflarını tersine görsel arama metodu ile aradı. Videonun Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg'in kendisi için inşaa ettirdiği sığınağı göstermediği tespit edildi. 

Açık kaynaklardan yapılan aramalar neticesinde, videoda görülen yerin Romanya'da bulunan ve eski bir tuz madeni olan Slănic Tuz Madeni olduğu belirlendi.

TUZ MADENİ GÜNÜMÜZDE NE İÇİN KULLANILIYOR?

Slănic Tuz Madeni günümüzde maden olarak kullanılmamakla birlikte, ziyaretçilere açık. Maden, "Unirea ve Mihai" olamak üzere iki seviyeden meydana gelmekte. Ziyaretçilerin çoğu, havanın temizliği nedeniyle olası iyileştirici etkileri için Slănic madenine geldiğimi söylüyor. Madede, çocuk oyun alanları gibi eğlence ekipmanlarının yanı sıra masa tenisi gibi çeşitli aktivite imkanları sunduğu belirlendi. Madende ayrıca, akciğer kanseri olan hastaların dinlenmesi için özel bir tıbbi bölümün de bulunduğu anlaşıldı.

Madenin çeşitli video ve görsellerine açık kaynaklardan erişmek mümkün.

BULGU SETİ
  • Görüntü Zuckerberg'in inşa ettirdiği sığınağı değil Romanya'daki eski bir tuz madenini gösteriyor.
  • Slănic Tuz Madeni ziyarete açık; içinde eğlence, spor ve turizme yönelik etkinlik ve parkurlar bulunuyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun, Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg'in inşa ettirdiği sığınağı gösterdiği iddiası doğru değil.