Eğitimli kurtların gösteri esnasında seyircilere saldırdığı iddiası

Aras Fırat Tekeş / 24.04.2024
İstanbul

Çin'de gerçek kurtların kullanıldığı Tuoling Efsanesi isimli gösteri esnasında, izleyenlerden birinin cep telefonu kamerasıyla kaydettiği amatör video sosyal medyada tartışma konusu oldu. Türkiye'de bir X kullanıcısının da  paylaştığı bu video, dünya genelinde sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çekti.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları, bir sahne performansı esnasında kurtların sahnede ve seyircilerin arasında koştuğu bir video paylaştı. İçeriğe eklenen bilgi notunda, "Çin'de bir gösteride, 30 eğitimli kurt eğitmenlerine ve seyircilere saldırdı." ifadeleri yer aldı. Bu video 1 milyon 600 binden fazla X kullanıcısı tarafından görüntülendi ve onlarca yorum aldı.

Paylaşılan videoyu alıntılayan çok sayıda hesap, benzer ifadeler kullanarak kurtların oyunculara ve seyircilere saldırdığını öne sürdü.

Bazı X kullanıcıları videonun altına yaptıkları yorumlarda videodaki kurtların gerçek olmadığını, üç boyutlu bir çekimle sahneye yansıtıldıklarını öne sürdü. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaya konu olan videonun arka planını inceledi.

Ön araştırmada Tuoling Efsanesi isimli gösterideki kurtların bilgisayar ortamında oluşturulmadığı tespit edildi. Huaxia Kültür Turizmi'nin Pekin şubesinin düzenlediği belirlenen gösterideki 30 kurtun tamamen gerçek olduğu ve evcilleştirildiği öğrenildi. Farklı tarihlerde Pekin'de sahnelenen gösteride kaydedilen çok sayıda videonun Youtube, X ve Instragram gibi platformlarda paylaşıldığı anlaşıldı. Bu videolarda kurtların oyunculara saldırıyormuş gibi davrandığı ve izleyicilerin arasındaki platformda koşarak hareket ettiği görüldü.

AA Teyit Hattı bu videoların yanı sıra, iddiaya kaynak olarak gösterilen videoyu da tespit etti. Bu görüntünün Haziran 2021'de Çin'de faaliyet gösteren sosyal medya platformu Weibo'da dolaşıma girdiği anlaşıldı. 

Weibo ve X'de paylaşılan her iki videodan alınan ekran görüntüleri karşılaştırılarak bu durum netleştirildi.

Açık kaynaklarda yapılan araştırmada, 2021 yılında Weibo'da paylaşılan videonun CNN'deki bir haberde "Kurtlar Çin'deki şok edici canlı gösteri sırasında sanatçıları kovalıyor, bu da güvenlik korkularını artırıyor" başlıklı bir haberde kullanıldığı tespit edildi.

Bu haberde CNN'in ulaştığı tiyatro yetkilisinin şunları söylediği belirtildi; "Kurtlar üç ila dört nesildir evcilleştirildi. 2018 yılından bu yana yasal olarak yetiştirilip sertifikalı profesyonel eğitmenler tarafından eğitiliyorlar ve son üç yılda herhangi bir kaza yaşanmadı. Dövüş sahneleri birçok kez çalışıldı ve tüm oyuncular yaralanmamak için koruyucu kıyafetler giyiyor. Sahne ile koltuklar arasında koruma ağları var, bu nedenle kurtlar seyircilere ulaşamıyor." 

BULGU SETİ
  • Video 2021 yılında Çin'de düzenlenen Tuoling Efsanesi isimli tiyatro gösterisinde kaydedildi. 
  • Tiyatro sözcüsü, videonun çekildiği tarihe kadar hiçbir kazanın yaşanmadığını ifade etti. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Çin'de eğitimli kurtların gösteri esnasında seyircilere saldırdığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.