"İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in kırmızı ışıkta geçtiği için trafik kazası yaptığı" iddiası

Gaye Güllü / 26.04.2024
İstanbul

Sosyal medyada İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in makam aracının karıştığı kaza sonucu takla attığı iddia edildi.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada paylaşılan videoda, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in kaza yaptığı iddia edildi. Aracı ters dönen Bakan'ın hastaneye kaldırıldığı ileri sürüldü.

 Sosyal medyada söz konusu kaza ile ilgili farklı videolar da dolaşıma girdi. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı söz konusu iddiayı ve görüntüleri araştırdı. Yapılan incelemede, iddianın doğru olduğu ve dolaşıma giren görüntülerin olay yerinde kaydedildiği belirlendi. 

İlk olarak söz konusu iddia açık kaynaklardan tarandı. Araştırma sonucunda İsrail merkezli The Times of Israil haber sayfanın kazayı haberleştirdiği görüldü. Haberde Ben Gvir haricinde iki kişinin daha yaralandığı bilgisi verilmiş.

Haberde makam aracının ters dönmesi sonucu hastaneye kaldırıldığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmış. Olay yerinde ki görgü tanıkları ise Bakan'ın aracının kırmızı ışıkta geçtiği bilgisini paylaşmış.

Yine İsrail merkezli bir başka haber kanalı Kann News'in kaza görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştığı görüldü.

Kazayı dakikası dakikasına kayıt altına alan araç kamerası görüntülerinin "Araçlar soldan giderken bakanın arabası kırmızı ışıkta geçiyor: Ben Gabir'in yaralandığı kazanın belgeleri" açıklamasıyla servis edildiği belirlendi.

Sosyal medyadaki kaza görüntüsü olduğu iddia edilen bir diğer videonun da olay kaza yerinde çekildiği belirlendi. Olay yeri görüntüleri söz konusu video ile karşılaştırıldığında etraftaki binaların ve olaya karışan araçların aynı olduğu tespit edildi. 

Reuter Haber Ajansı'nın servis ettiği olay yeri görüntülerinde de, videoda yer alan bayrakların görüldüğü belirlendi. Kazaya karışan beyaz aracın ve takla atmış olan makan aracının net bir şekilde görüldüğü belirlendi.

Channel 12 muhabiri Amit Segal’ın aktardığı bilgilere göre bir tanık Ben Gvir'in aracının kırmızı ışıkta geçtiğini ve son aylarda resmi aracının bir dizi trafik ihlali yaptığına dair çok sayıda raporun bulunduğunu ifade etmiş.

Yapılan araştırmada Ağustos 2023'te Ben Gvir’in bir röportaja giderken aracının kırmızı ışıkta geçmesi sonucu bir ailenin aracına çarparak kaza yaptığı belirlendi.


BULGU SETİ
  •  İsrail merkezli haber kanalları, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in kaza sonucu hastaneye kaldırıldığını açıkladı.
  • Olay yerindeki görgü tanıklarının kazanın Bakan'ın makam arabasının kırmızı ışıkta geçmesi sonucu gerçekleştiğine yönelik açıklama yaptıkları belirlendi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
  • İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in kırmızı ışıkta geçtiği için trafik kazası yaptığı iddiası doğru.