"İran'ın İsrail'deki Nevatim Hava Üssü'nü vurduğu anın görüntüleri yayımlandı" iddiası

Gaye Güllü / 24.04.2024
İstanbul

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi. 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı öldü. Saldırıların ardından 13 Nisan'da İsrail devlet televizyonu, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu. 19 Nisan'da ise İsrail İran'a misilleme saldırısı düzenledi. Bölgede gerginlik sürerken, sosyal medyada da bağlamından koparılmış birçok iddia paylaşıldı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

X'te "14 Nisan'da İran'ın İsrail'in Nevatim Hava Üssünü vurduğu ilk görüntüler yayımlanmış.." açıklamasıyla paylaşılan video kısa sürede gündem oldu. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı, İran'ın 14 Nisan'da İsrail'e yönelttiği saldırıyı gösterdiği iddia edilen uydu görüntülerini inceledi. Yapılan araştırmada görüntülerin güncel olmadığı belirlendi. 

İlk olarak, iddia videosundan elde edilen kesitler tersine görsel arama yöntemi ile tarandı. Araştırma sonucunda görüntülerin 15 Ekim 2022'den bu yana dolaşımda olduğu belirlendi.

Videonun açıklaması incelendiğinde, görüntülerin "Ukrayna'ya ait S-300, bugün Zaporizhzhia Oblastı'nda Rus Lancet kamikaze dronu tarafından imha edildi." açıklaması ile paylaşıldığı tespit edildi.

Ayrıca, açık kaynaklarda yapılan incelemede, X'te de 15 Ekim 2022 tarihli paylaşımların olduğu belirlendi. Söz konusu görüntülerin Rusya -Ukrayna çatışmaları esnasında kaydedildiği belirlendi.

Söz konusu videonun aynı tarihte Rusya kaynaklı haber sayfalarında da yer aldığı belirlendi. 

Ardından, iddia videosu ile eski tarihli videodan elde edilen kesitler karşılaştırıldı. Yapılan karşılaştırma sonucunda, görüntülerin birebir aynı sahneleri içerdiği belirlendi.

Her ikisi de birer dakika olan videoların birebir aynı içeriğe sahip olduğu tespit edildi. İddia videosunda yer alan uydu görüntülerinin renkleri ile oynandığı ve kullancılara farklı bir video olduğu iddiasıyla servis edildiği belirlendi.

BULGU SETİ
  • Video, 15 Ekim 2022'de "Ukrayna'ya ait S-300, bugün Zaporizhzhia Oblastı'nda Rus Lancet kamikaze dronu tarafından imha edildi." açıklaması ile paylaşıldı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"İran'ın İsrail'deki Nevatim Hava Üssü'nü vurduğu anın görüntülerini yayımlandı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.