"ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ABD'nin Gazze politikasını eleştirerek istifa etti" iddiası

Gaye Güllü / 26.04.2024
İstanbul

Sosyal medyada kaynak gösterilmeden ortaya atılan iddialar kamuoyunun ikileme düşmesine neden oluyor ve paylaşım platformu kullanıcılarının doğru bilgiyi ayırt etmesini güçleştiriyor. Kullanıcıların, şüphe duydukları ifadeleri güvenilir kaynaklardan teyit etmeleri doğru veriyi ulaşmanın en güvenilir yolu olarak kabul ediliyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

X'te bir kullanıcı, ABD'nin Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Sözcüsü'nün, Washington'un Gazze politikasına karşı çıkarak istifa ettiğini ileri sürdü.

Söz konusu iddia X kullanıcılarını ikiye böldü. Bazı kullanıcılar ABD Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Sözcüsü'nün bu tavrını desteklerken, bazıları ise iddianın gerçeği yansıtmadığını ifade etti. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı sosyal medyada çelişkili iddiaların ortaya atılmasına neden olan iddiayı araştırdı. Yapılan incelemede, haberin doğru olduğu tespit edildi.

İlk olarak açık kaynaklarda 'ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü', 'istifa' ve 'Gazze' anahtar kelimeleri ile tarama yapıldı. 

Uluslararası medyaya yansıyan ifadelerde; ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Ağustos 2022'den bu yana Orta Doğu ve Kuzey Afrika Sözcüsü olarak görev yapan Hala Rharrit’in ülkesinin Gazze politikasına tepki göstererek görevini bıraktığı tespit edildi.

Ayrıca, söz konusu olayın, Al Arabiya haber kanalından kamuoyuna servis edildiği belirlendi. 

Haberin detaylarında, Hala Rharrit’in 2006'dan bu yana ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görev aldığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmış.

Al Arabiya'nın aktardığı bilgilere göre, Rharrit'in LinkedIn hesabından paylaştığı gönderide, ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 18 yıldır çalıştığını belirttiği ve "ABD'nin Gazze politikasına karşı çıkarak Nisan'da istifa ettim. Silahlar değil diplomasi. Barışın ve birliğin gücü olun." ifadelerini kullandığı tespit edildi.

Daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı resmi sayfası incelendi. Hala Rharrit’in görev süresinin 24 Nisan 2024 tarihinde sonlandığı bilgisinin kamuoyu ile paylaşıldığı belirlendi.

Ayrıca, İngiltere merkezli haber ajansı Reuters'ın da Rharrit'in istifasını LinkedIn üzerinden yaptığı ve istifa sebebinin ABD'nin Gazze politikası olduğu bilgisini okuyucularına aktardığı görüldü.

Anadolu Ajansı da Rharrit'in istifasının detayını okurlarla paylaştı.

BULGU SETİ
  • ABD Dışişleri Bakanlığı resmi  internet sayfası, Ortadoğu Sözcüsü Hala Rharrit’in görev süresinin 24 Nisan 2024 tarihinde sona erdiğini duyurdu.
  • Uluslarası haber kaynaklarının Rharrit'in sosyal medya hesabı üzerinden "ABD'nin Gazze politikasına karşı çıkarak Nisan'da istifa ettim." ifadelerini kullandığı bilgisini kamuoyu ile paylaştığı görüldü.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ABD'nin Gazze politikasını eleştirerek istifa etti" iddiası doğru.