Турција

Ердоган: Одлуката за стаусот на Аја Софија е поради правото и желбата на нацијата

Ердоган: Одлуката за стаусот на Аја Софија е поради правото и желбата на нацијата

Ердоган нагласи дека оние кои немаат направено ништо „за да го спречат непријателството кон исламот во нивните земји“ ја напаѓаат „волјата на Турција да ги реализира своите суверени права“

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Официјално потврдено: На Ајасофија и е вратен статусот на џамија и отворена е за молитви
10.07.2020

Официјално потврдено: На Ајасофија и е вратен статусот на џамија и отворена е за молитви

- Ердоган со пораката „нека е со среќа“ ја сподели Претседателската одлука за премин на Ајасофија под ингеренции на Управата за верски работи.

Турција: Поништена одлуката за претворање на Ајасофија од џамија во музеј
10.07.2020

Турција: Поништена одлуката за претворање на Ајасофија од џамија во музеј

Десеттиот Оддел при Турскиот државен совет на рочиштето на 2 јули ги слушаше изјавите на страните, додека по рочиштето го истражуваше досието и донесе одлука

Турција: Поранешна судијка обвинета за членство во ФЕТО фатена во Анкара
10.07.2020

Турција: Поранешна судијка обвинета за членство во ФЕТО фатена во Анкара

Ујар се наоѓаше на црвената потерница и е една од поранешните судии и обвинители против кои на Врховниот суд се води судење за злоупотреба на службената положба и членство во терористичката организација ФЕТО

Турските безбедносни сили запленија 9,18 милиони стебла канабис и над еден тон дрога
10.07.2020

Турските безбедносни сили запленија 9,18 милиони стебла канабис и над еден тон дрога

Операцијата наречена „Починатиот војник Ер Зејнетин - наркотерористичка операција“ е со цел да се открие ланецот на трговија со дрога предводена од терористичката организација ПКК и терористите да се предадат пред лицето на правдата

„Отворањето на Ајасофија за молитва ништо не одзема од нејзиниот статус на историско светско наследство“
10.07.2020

„Отворањето на Ајасофија за молитва ништо не одзема од нејзиниот статус на историско светско наследство“

„Отворањето на Ајасофија за молитва ништо не одзема од нејзиниот статус на историско светско наследство. Повеќе луѓе ќе може да влегуваат во неа и да ја посетат", истакна Калин во интервјуто за Агенција Анадолија (АА)