Ötrofikasyon

13.06.2023
İstanbul

Ötrofikasyon, su ortamına giren besin maddelerinin doğal ve yapay olarak artması sonucu plankton ve alg varlığının yükselişi olarak tanımlanabilir.

Kaynakta mikroskobik bitki ve alglerin aşırı artışı, su kalitesinde bozulmaya, su kaynağının doğal ömründe ve suyun kullanma olanaklarında azalmaya neden olabilir.

Ötrofikasyon; yağmur suyu, doğal arazilerden gelen yüzey suları, kayaların aşınması ve bitki polenleri gibi nedenlerle oluşuyorsa doğal ötrofikasyondan söz edilir. Ancak çoğunlukla tarımsal faaliyetler, kıyılardaki yapılaşma, kanalizasyon ve endüstriyel atık suların su ortamına ulaşması gibi nedenlerle insan etkisiyle yapay olarak meydana geliyor.

Nitratlar ve fosfatlar gibi besin tuzları, akarsuların drenaj alanları ile arıtımdan geçmemiş kentsel kanalizasyon ve endüstriyel sular yoluyla deniz veya göl ortamına katılıyor. Bu besin maddeleri su ortamında alglerin büyümesine neden olarak primer besin döngüsünde aşırı üretime neden oluyor. Bu besin maddelerinin bol olduğu ortamlar "ötrofik sular" olarak tanımlanıyor.

Ötrofikasyonun oluşumundaki başlıca etkenler; besi elementleri, güneş radyasyonu ve derinlik değişimi, su sıcaklığı, fitoplankton yapısı, su ortamının geometrik özellikleri ile taşınım ve dağılma şeklinde sıralanabilir.

Ötrofikasyonun sonuçları ise oksijensiz ortam, içme ve kullanma açısından uygun olmayan su kaynağı, su ortamında yaşayan canlıların sayısında azalma, istenmeyen türlerin çoğalması, koku problemi olarak ortaya çıkabilir.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR