"Yeşilce Çocuk" projesiyle doğayı tanıyorlar

İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen "Yeşilce Çocuk" projesi, doğa içinde verilen pratik ve teorik eğitimlerle çocuklarda çevre bilincinin artmasına katkı sunuyor.

Çocuklara doğa sevgisinin ve çevre bilincinin kazandırılmasında erken çocukluk dönemi önem taşıyor. Uzmanlar, erken yaşlarda doğa ile etkileşimin; çocuğun doğaya karşı farkındalık, bağlılık ve ekolojik sorumluluğunun gelişmesi açısından faydalı olduğuna dikkati çekiyor. Çocuklarda bu gelişimi sağlamak adına hayata geçirilen projelerin sayısı da artıyor.

Bunlardan biri olan Yeşilce Çocuk projesinin koordinatörü ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Safa Balekoğlu, çalışmalarıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Projeye 2021'in sonlarında başladıklarını kaydeden Balekoğlu, "Pandemiyle beraber eve hapsolan ve kent ortamlarında yaşayan çocuklarımızı biz doğaya davet ederek onların doğaya temas etmelerini sağlıyoruz. Kent ortamında, özellikle büyük kentlerde bu bir sorun. Çocuklarımızın doğayla iç içe; tohumlar, ağaçlar ve fidanlarla etkileşim halinde doğayı tanımalarını, o bağı kurmalarını sağlayan bir proje geliştirdik." dedi.

Kentlerde yeşil alan miktarının az olduğuna değinen Balekoğlu, çocuklara hem doğada vakit geçirebilecekleri hem de teorik ve pratik anlamda eğlenceli bir eğitim imkanı sunduklarını söyledi.

Çocukların evde geçirdikleri zaman ile ilgili yapılan araştırmalara göre tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazlarda geçirdikleri ekran sürelerinin yüksek seviyede olduğunu aktaran Balekoğlu, "Buna nazaran dışarıda geçirdikleri vakit ise yaklaşık birkaç dakika ile sınırlı. Biz bu noktada çocuklarımızı aslında ekranlardan gerçek hayata, doğa ile etkileşime davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR