Oyuncu Düzyatan'dan mikroplastik belgeseli

Oyuncu ve iklim aktivisti Engin Altan Düzyatan, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği "Sen de Fark Et" belgeseliyle dünyadaki ve Türkiye'deki mikroplastik kirliliğine dikkati çekiyor.

Düzyatan, yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı "Sen de Fark Et" belgeseli hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Belgeselin konusunu ilk başta su olarak planladığını, bu amaçla İngiltere'deki Exeter Üniversitesinde dünyadan alınan su örneklerinin karşılaştırıldığı bir laboratuvarda çekimlere başladığını anlatan Düzyatan, araştırmaları sırasında mikroplastik tehlikesinin boyutunu fark ettiğini ve belgeselin içeriğinin değiştiğini söyledi.

Çekimlere İngiltere'nin ardından Tayland, Malezya, Filipinler ve Japonya'da devam ettiğini belirten Düzyatan, "Bir su belgeseli çekeceğimizi planlarken bir anda mikroplastik belgeseline dönüştü çünkü sularımızı hızla mikroplastiklerle doldurduğumuzu ve bundan en çok etkilenenlerin Uzak Doğu Asya'daki toplumlar olduğunu fark ettik. Malezya, Filipinler gibi mutfak kültürleri olmayan toplumlar sürekli hazır yiyecek yiyorlar ve bu yüzden de sürekli tek kullanımlık plastik atıklara maruz kalıyorlar." diye konuştu.

Son çekimleri Türkiye'de yaparak belgeseli yaklaşık 4 yılda tamamladığını kaydeden Düzyatan, belgeselin 30 dakikalık ilk iki bölümünün yurt dışı, 42 dakikalık son bölümünün ise Türkiye'de yapılan çekimlerden oluştuğu bilgisini verdi.

Yıllar içinde kullanım amacı değişerek daha çok kullan-at ürünlere dönüştürülen plastiklerin çevreye zarar vermeye başladığına değinen Düzyatan, mikroplastik kirliliğine neden olan tek kullanımlık plastiklerin kullanımının asgariye indirilmesi gerektiğini en çarpıcı örneklerle izleyiciye aktarmaya çalıştığını dile getirdi.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR