“Yeşil teslimat”la karbon emisyonu azaltılabilir

Elektrik elektronik mühendisi Furkan Sadıkoğlu, firmaların taşımacılık kaynaklı karbon emisyonlarını hesaplayan ve operasyonlar sırasında ortaya çıkan bu emisyonların sıfırlanmasını ya da dengelenmesini sağlayan bir yazılım geliştirdi.

Çevrim içi alışveriş hizmetlerinin her geçen gün artmasıyla birlikte kargo ve taşımacılık kaynaklı karbon emisyonu da artıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) yayımladığı Türkiye Posta Sektörü Pazar Verileri Raporu'na göre 2019'da 624,1 milyon adet olan kargo gönderi sayısı, 2022’de 1 milyar 145 milyonu aşarak son 3 yılda yaklaşık yüzde 84 arttı.

Dünya genelinde her yıl kamyon, uçak, gemi ve trenlerle taşınan kargolardan kaynaklı sera gazı emisyonu, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) raporuna göre küresel emisyonların yüzde 8'ini oluşturuyor. Depo ve limanlar da dahil edilirse bu oran yüzde 11'e kadar çıkabiliyor. Çevre dostu, teknolojik ve yeni nesil teslimat yöntemleriyse bu oranların azaltılmasını hedefliyor.

Bu yöntemlerden biri olan "Yeşil teslimat" projesini hayata geçiren elektrik elektronik mühendisi ve aynı zamanda Semtrio Sürdürülebilirlik Direktörü Furkan Sadıkoğlu, 9 Ekim Dünya Posta Günü dolayısıyla AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

1 ton kargonun, kara yoluyla 1 kilometre mesafeye iletildiğinde yaklaşık 8 gram karbondioksit emisyonunun ortaya çıktığı bilgisini paylaşan Sadıkoğlu, sundukları yöntemle taşımacılık ve lojistik süreçlerinin, çevreye daha az zarar vermesi veya daha sürdürülebilir yöntemlerle gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Türkiye ve diğer birçok ülkenin, karbon emisyonlarının azaltılmasıyla ilgili ciddi taahhütlerde bulunduğunu hatırlatan Sadıkoğlu, "Avrupa Birliği (AB) 2050, Türkiye ise 2053 için net sıfır hedeflerini ortaya koymuştu. Lojistik faaliyetleri yani ürünlerin nakliyesi kaynaklı ortaya çıkan emisyonlar da bu açıdan bizim için çok önemli." dedi.

Yeşil teslimatı, e-ticaret ve kargo şirketleri için özel geliştirilmiş, çevreci ve sıfır karbon teslimatları mümkün kılan bir dijital çözüm olarak nitelendiren Sadıkoğlu, şunları söyledi:

"Geliştirmiş olduğumuz yazılım ve dijital platform vasıtasıyla e-ticaret ya da lojistik firmalarının teslimat esnasında ortaya çıkan sera gaz emisyonlarını doğrudan hesaplamalarını sağlıyoruz. Sera gazı ortaya çıktıktan sonra ise müşterilerimize, emisyonlarını azaltabilecek stratejik yaklaşımları sunuyoruz. Eğer müşterilerimiz bunları azaltıp sıfırlayamıyorsa emisyon dengeleme yöntemiyle beraber gönüllü karbon piyasalarında yer alan projelere entegrasyonunu sağlıyoruz."

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR