Ülkesinde plastik poşetleri yasaklatan Kenyalı çevreci

Düzenlediği kampanyalarla ülkesinde plastik poşetlerin kullanımının yasaklanmasında öncü olan Kenyalı çevre aktivisti ve fotoğrafçı James Wakibia, plastik kullanımının çevreye verdiği zararları fotoğraf yoluyla dünyaya göstermek istediğini söyledi.

Kenya'da tek kullanımlık plastik poşetlerin yasaklanması için 10 yıl önce yerel seviyede adımlar atmaya başlayan Wakibia, yıllarca süren çabaları sonucunda 2017'de ülkesinde tek kullanımlık plastik poşetlerin yasaklanmasını sağladı.

Wakibia'nın çabalarıyla çıkan yasa sonucu ülkede plastik poşet satan, üreten ve hatta taşıyanlara 38 bin dolara kadar para ve 4 yıla kadar hapis gibi caydırıcı cezalar uygulanıyor. Kenya’daki plastik poşet kullanma yasağının mimarı olarak gösterilen Wakibia, plastiğe karşı verdiği mücadelede yaşadıklarını ve projelerini AA muhabiri ile paylaştı.

Çevresinde çok fazla atık pet şişe, plastik poşet ve kirlilik görmekten rahatsız olsa da ilk zamanlarda plastik kullanımına karşı mücadele etme gibi bir niyetinin olmadığını söyleyen Wakibia, "Gördüğüm manzara, bunun üzerine konuşmamız gerektiği konusunda beni harekete geçirdi. İlk farkındalığım aslında 2011 yılında başladı. 2013'e geldiğimizde ise daha uzun soluklu bir çaba olarak bu konuda kampanya başlatmaya karar verdim." ifadelerini kullandı.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR