Orman yangınlarının Akdeniz'deki ekosisteme etkileri

Orman yangınlarının deniz ekosistemine etkilerini araştıran Akdeniz Koruma Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, denize ulaşan küllerin, Akdeniz'in suyunda asitlenme meydana getirerek deniz canlılarına zarar verebileceğini söyledi.

"Orman Yangınlarının Karasal ve Denizel Türlere Etkisi" adlı projeyi yaklaşık 6 ay önce başlatan Akdeniz Koruma Derneği, bu kapsamda Gökova Körfezi, Hisarönü Körfezi, Göcek ve Kaş'ta deniz altına istasyonlar kurdu.

İstasyonlardan elde edilecek verilerle orman yangınları sonucunda denize savrulan küllerin, Akdeniz ekosistemi üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi hedefleniyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, bölgede çıkan yangınlarda yanan alanların çoğunun çam kökenli ağaçlardan oluştuğunu ve bunların yapraklarının asidik özellik barındırdığını belirtti.

Kızılkaya, yangından sonra iğne yapraklı ağaçların küllerinin daha da asidik bir hale geldiğini ve ilk yağmurlarla beraber bunların çok büyük bir kısmının denize taşındığını söyledi.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR