Fosil yakıtlar dünyayı "karartıyor"

Prof. Dr. Hüseyin Toros, atmosfere salınan kükürt bileşiklerinin güneşten gelen ışınımı azaltmasıyla meydana gelen küresel kararmanın, küresel ısınmayla mücadeleye katkı sunabileceği konusunda bilim dünyasında iki farklı görüş olduğunu söyledi.

Güneş ışınlarının açısı ve ışınım miktarındaki değişiklikler ekosistemi etkilerken iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi güneş ile bağlantılı çevre problemlerden biri de küresel kararma.

Dünyaya ulaşan güneş ışınlarının atmosferdeki çeşitli parçacıklar tarafından engellenerek azalması sonucu meydana gelen küresel kararmaya dair AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Toros, küresel kararmaya neden olan en önemli faktörün kükürt bileşikleri olduğunu kaydetti.

Kükürt bileşiklerinin özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında atmosfere salınan kirleticiler arasında yer aldığını belirten Toros, 1900'lü yıllarda 15 milyon ton olan salım miktarının 1940'larda 40 milyona, 1980'lerde 80 milyon tona yaklaştığı bilgisini paylaştı.

Prof. Dr. Toros, "Bu kükürt bileşikleri çok küçük oldukları için atmosferde asılı vaziyette kalıyor. Biz bunlara asılı parçacıklar da diyoruz. Bu parçacıklar parlak oldukları için güneşten gelen ışınımı geri yansıtıyorlar dolayısıyla yeryüzüne gelen ışınım azalıyor. Küresel kararmaya sebep olan en önemli madde son yüzyılda fosil yakıtlar sebebiyle atmosfere saldığımız kükürt bileşikleridir. Güneşten gelen ışınımı geri yansıttığı için yeryüzünün soğumasına da yol açmaktadırlar." diye konuştu.

Atmosferdeki kükürt bileşiklerinin ve güneşten gelen ışınım miktarının 1950'li yıllardan itibaren daha düzenli ölçülmeye başladığını bildiren Toros, küresel kararmanın özellikle 1960-1990 arasında güneşten gelen ışınımı yaklaşık yüzde 4 oranında azalttığını, sonrasında alınan önlemler sayesinde küresel ölçekte artık küresel kararmanın eskisi kadar etkili olmadığını ancak Çin ve Hindistan gibi ülkelerde atmosfere bol miktarda kükürt salımı olduğu için bu bölgelerde kararmanın devam ettiğini aktardı.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR