Mantar miselyumu üretimde karbon emisyonunu azaltıyor

Mantarın toprak altında bulunan kök kısmı olan miselyum, plastiğe alternatif biyobozunur malzemelerden biri olarak öne çıkarken bu doğal malzemeyi çeşitli sektörlerde kullanan girişimciler, plastik kirliliğinin ve karbon emisyonunun azaltılmasına katkı sunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, her yıl 19 ila 23 milyon ton plastik atık, su ekosistemlerine dökülürken her gün 2 bin çöp kamyonu kapasitesine eşit miktardaki plastik atık ise okyanuslara, nehirlere ve göllere karışıyor.

Petrol kaynaklı plastikler, - doğada uzun süre parçalanamadığından çevre kirliliğine ve toksik madde birikimine neden oluyor. Günümüzde bu tür çevre sorunlarının önüne geçilebilmesi amacıyla plastiğe alternatif biyobozunur ürünler üzerine yapılan çalışmalar artıyor.

Biyobozunur malzemeler, plastik ambalajlara göre, kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra bulunduğu ortama zarar vermeden toprağa karışabiliyor. Doğaya zarar vermeyen ve ekolojik dengeyi korumaya yönelik geliştirilen bu malzemelerden biri olan miselyum da biyobozunur ham maddelerden biri olarak öne çıkıyor.

Mantarın toprak altında bulunan kök kısmı olan miselyum otomotiv sanayi, dekorasyon, ürün paketleme ve ürün koruma gibi alanlarda kullanılabiliyor.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR